Bregu (RCC): Ove godine regionalna saradnja ostvarila rezultate 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, govoreći o 2019. godini, izjavila je da je pre godinu dana započela svoj mandat „sa uzdržanim optimizmom, znajući da će to biti pravi izazov u vrtlogu ekonomskih, društvenih i političkih zbivanja, ali čvrsto verujući da izvan geografskih granica i razlika leži zajednički interes“.

„Na kraju godine moja osjećanja su pomešana“, poručila je danas Bregu.

Zadovoljna je što je tokom odlazeće godine „regionalna saradnja ostvarila rezultate, čak i pod velikim pritiskom“.

Svih šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisalo je novi sporazum o snižavanju cena rominga i tako utrlo put ukidanju rominga u regionu 2021. godine.

„U centar pažnje smo stavili izuzetan potencijal žena u našem regionu“, istakla je Bregu.

„Količina ljubavi i brige koje one ulažu u borbu sa teškoćama osnažuje sve nas i kampanja ‘WE’ (MI) će se nastaviti sa konkretnim projektima širom regiona“, najavila je ona.

Ona je dalje poručila da je „uverena da su mladi snop svetlosti koja će rasterati senke i pomiriti region“.

Projekat „Omladinska laboratorija“, čije sprovođenje počinje 2020. godine, podstaći će delovanje kroz interakciju, preispitivati norme, i pri tome se fokusirati na „nove, pametne, inovativne i konkurentne poslovne ideje, na razvoj kapaciteta mladih ljudi u našem regionu“, poručila je Bregu.

„Svi smo zabrinuti zbog raznih bezbednosnih pretnji s kojima se suočava Zapadni Balkan – od terorizma, preko kibernetičke sigurnosti do dezinformacija. Sledeće godine Savet za regionalnu saradnju će više raditi na ovim pitanjima“, najavila je generalna sekretarka.

„Umirena sam mišlju da će oni koji nam oduzimaju nade, imati manje prilika nego što misle da smisle narativ koji može vratiti vreme unazad“, poručila je Bregu.

„Neću se baviti pretpostavkama šta će se desiti sa otvaranjem pregovora (EU) s Albanijom i Severnom Makedonijom, s dijalogom Beograda i Prištine, s liberalizacijom viznog režima s Kosovom“, ali, rekla je Bregu, „nadam se da će u donošenju ovih odluka preovladati lucidnost. Zaokruživanje Evrope sa Zapadnim Balkanom je dužnost, a ne usluga!“.

Tokom 2020. godine „suočićemo se s mnoštvom različitih zadataka: od regionalnog ekonomskog prostora, ekološki prihvatljivog delovanja, odnosno ‘zelenog dogovora’, bezbednosti, ljudskog kapitala, pitanja Roma, promocije turizma, novih malih preduzetnika, do osnaživanja žena, u veri da ćemo prenijeti jasnu poruku o uzajamnom vrednovanju zajedništva!“, poručila je generalna sekretarka RCC uz čestitku saradnicima,  „našim kolegama u Evropskoj uniji, učesnicima saveta za regionalnu saradnju i međunarodnim partnerima: Svima želim veoma uspešnu Novu godinu!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari