Foto:kabinet premijerke

Brnabić je istakla da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da je mesto čitavog regiona u Uniji.

Ona je naglasila da Srbija nastavlja da sprovodi sveobuhvatne reforme u brojnim sektorima kroz koje teži da modernizuje društvo i državu i uspostavi snažne institucije, čiji je rad zasnovan na demokratskim principima i punom poštovanju vladavine prava i dodala da se nada da će uskoro doći do otvaranja novih poglavlja u pregovaračkom procesu, navodi se u saoopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je navela da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i da želi da bude aktivan i
kredibilan partner u svim regionalnim inicijativama i procesima.

Ona je ocenila i da je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici i konsenzus svih iz regiona i Evropske komisije, da sedište budućeg sekretarijata bude u Beogradu, od velikog značaja i za Srbiju i za region.

Put ka EU kroz Berlinski proces

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, da Evropska unija kroz Berlinski proces ulaže velike napore kako bi Srbija i druge zemlje regiona zajedničkom saradnjom olakšale put ka Uniji.

Istakla je i da su u okviru Berlinskog procesa dogovoreni važni infrastrukturni projekti, kao što je put Niš – Priština – Tirana i gasna konekcija sa Bugarskom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore kako bi se nastavili i ubrzali svi dogovoreni projekti.

Sagovornici su se saglasili da je projekat e-uprave, koji sprovodi Vlada Srbije, važan korak u stvaranju efikasne i transparentne državne uprave i dobar način u borbi protiv korupcije.

Helbah je istakao je da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i njene napore da održi stabilnost u regionu, istakao je Helbah i pohvalio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvorenim unutrašnjim dijalogom o Kosovu rešava najvažnije nacionalno pitanje.