Brnabić: Crvene linije samo smetaju 1Foto: Twirtter / Ana Brnabic

Apsolutno je netačno da Brisel zna, Vašington zna, svi znaju osim građana Srbije šta je predlog Beograda za Kosovo, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i navela da „svi znaju isto što i građani Srbije, a to je da smo spremni za kompromis“ i da u ovom trenutku „crvene linije mogu samo da smetaju“.

Ne postoji nikakav konkretan plan sa kojima bi građani mogli da se upoznaju. Ono što je važno i što mi ponavljamo je da smo spremni za komprmis. Kompromis je da obe strane nešto dobiju i obe strane nešto moraju da izgube. U tom međuprostoru je kompromis i mi želimo da vidimo da li je i druga strana, prištinska strana, spremna za to, rekla je Ana Brnabić novinarima u Oksfordu.

Otvoreni smo da razgovaramo o bilo kojoj vrsti kompromisa, u ovom trenutku nemamo konkretna dokumenta na stolu. Razmišljamo da li možemo da dođemo do nekog kompromisa, a u ovom ternutku smo suviše daleko da možemo da kažemo da ćemo i doći do toga, onda ćemo to predstaviti građanima Srbije, predočila je ona.

Brnabić je ocenila da nema smisla danas govoriti o svakom predlogu koji je pomenut.

Kompromis, ponovila je ona, znači da moramo da napustimo poziciju komfora koju imamo u ovom trenutku i da vidimo koji je to međuprostor u kojem je moguć da postoji neki dogovor koji će dovesti do dugoročne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Brnabić je ukazala i da je dijalog Beograda i Prištine, sem kompromisa koji možda može da se postigne na kraju, toliko težak, kompleksan i emotivan da potpuno nema smisla „da na tu težinu dodajemo crvene linije, kada nismo došli do bilo kakvog dogovora“.

Crvene linije mogu samo da smetaju. Pustite da vidimo da li uopšte možemo da dođemo, kao Beograd i Priština, do nekog mogućeg dogovora, a onda saslušajte taj dogovor pa recite – ovo ne može, ovo može, ilustrovala je Brnabić.

Ovo je neverovatno da smo mi kao Beograd, Srbija, spremni da razgovaramo sa predstavnicima Prištine, a neko sa strane kaže – o ovome odmah ne možete da razgovarate, ocenila je ona.

Nemojte vi nama da pričate o čemu ne možemo ili možemo da razgovaramo, ovo je pitanje je najteže za nas. Mi znamo o čemu možemo i čemu ne možemo da razgovaramo. Nemojte neko drugi da nam stavlja crvene linije na to, poručila je Brnabić.

Brnabić  je izjavila da je razočarana padom Srbije na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, ali to može biti dobra stvar ukoliko se iz te činjenice izvuku pouke.

Hajde samo da izvučemo lekciju iz toga, rekla je Brnabić novinarima u Oksfordu i ocenila da je dobro što je Srbija nastavila reforme.

Napredovali smo u ukupnom skoru, ali je činjenica da nas je pet država preteklo. Lekciju koju ja treba da izvučem, cela vlada, ali i svi, jeste da je važno šta radite, ali je važna i brzina kojom se reforme sprovode, rekla je Brnabić.

Reforme su važne, ali nekad je i efikasnost reformi, brzina još važnija. Svaki dan koji ne radite ili propustite da date sve od sebe, neka druga zemlja je to učinila i prestigla vas je, ukazala je ona.

Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke sa prošlogodišnje 43. pozicije na 48. kada je reč o uslovima poslovanja.

Brnabić je, na optužbe koje su o ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću izneli poslanici Srpske radikalne stranke, rekla da se nije čula sa Ljajićem, jer je van zemlje, ali da će to učiniti večeras.

Znam da se čuo sa predsednikom Republike. Stojim mu na raspolaganju kao ministru u kabinetu i verujem da ćemo se dogovoriti oko svega. Mislim da je njegova prva reakcija bila emotivna, verujem da će sve biti u redu, rekla je Brnabić.

Nemam komentar na takve optužbe, neverovatno mi je da bilo ko može da iznese takve optužbe za nekog od člana Vlade Srbije, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari