Brnabić i Višković: Saradnja Srbije i Republike Srpske napreduje, ići će još uzlaznijom putanjom 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Premijeri Srbije i Republike Srpske (RS) Ana Brnabić i Radovan Višković ocenili su danas da odnosi Srbije i Republike Srpske napreduju u svim oblastima i da će u budućnosti ići još uzlaznijom putanjom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu nakon desete sednice dve vlade, Brnabić je kazala da je zadovoljna konstantnim rastom robne razmene sa BiH koja je dostigla skoro dve milijarde evra u 2018. godini, od čega je 70 odsto robna razmena sa RS.

„Ekonomija je nešto gde imamo stvarno dobre rezultate“, kazala je ona i dodala da veruje da postoji mnogo prostora za unapređenje robne razmene i investicija.

Jedan od ciljeva zajedničkih sednica dve vlade je ukupno povećanje investiticija naročito iz Srbije u RS, kazala je Ana Brnabić.

Ona je rekla da će 2019. biti značajna u odnosu na povezivanje i saobraćajnu infrastrukutru, navodeći da se nada da će uskoro biti otvoren most Bratoljub koji povezuje Ljuboviju i Bratunac.

„Mi smo završili povezivanje mostom Bratoljub, Ljubovije i Bratunca… Predsednik Vlade RS nas je obavestio da će 7. marta biti završen tender, tako da se vidi svetlo na kraju tunela. Nadam se da ćemo skoro i ovo završiti uz podršku sa federalnog nivoa BiH i da ćemo konačno otvoriti ovaj most“, kazala je ona.

Premijerka Srbije je kazala da planirana i dva značajna projekta u oblasti energetske infrastrukutre – hidroelektrane Foča i Paunci, kao i Buk Bijela, na reci Drini.

„To je negde zajednička investicija oko 200 miliona evra. Ona energetski možda nije tako velika, to je negde oko 84-85 megavata, ali ako tome dodatomo i hidroelektranu Buk Bijela sa kapacitetom od oko 120 megavata, o čemu smo danas pričali, što bi ukupno bilo oko 200 megavata i što nije beznačajno“, kazala je Ana Brnabić.

Dodala je da je prioritet osnivanje zajedničkog preduzeća koje će se time baviti.

Višković je rekao da je za Srbiju i RS značajan kapacitet koji će se graditi u gornjem toku reke Drine – tri hidrocentrale – Foča, Paunca i Buk Bijela, ukupne snage oko 200 megavata i oko 450 miliona evra vrednost investiticije.

„Vlada RS je u vrlo kratkom roku sprovela sve procedure i dodelila sve koncesije“, kazao je premijer RS i dodao da se nada da će izvođači u pripremne radove na projektu Buk Bijela moći da budu uvedeni već polovinom ove godine.

Višković je kazao da je pre dva dana u BiH usaglašena na nivou ministara transporta i komunikacija buduća trasa autoputa koji će povezivati Beograd sa Banjalukom i Beograd sa Sarajevom.

„Tu će u suštini biti jedan kružni prsten koji će ići od Beograda, prema Rači, dalje preko Bijeljine, Brčkog, prema Doboju i dalje prema Banjaluci, a onda u Lončarima praviti jednu uzdužnu vezu preko Tuzle prema Sarajevu i praviti jedan prsten preko Romanije, Višegrada i ponovo ovamo dolzaiti prema Užicu i nazad prema Beogradu“, kazao je Višković.

Višković je rekao i da je RS već u fazi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju brze ceste od Bijeljine, preko Zvornika, Milića, prema Sokocu, koja će na kraju biti poprečna veza za jedan presten tog autoputa.

Što se tiče posebnih veza Srbije i RS, Ana Brnabić je kazala da je Srbija od 2014. godine dala donacije RS u vrednosti više od 21 miliona evra za rzaličite projekte.

„U 2019. godini se nastavlja sa ovim trendom… Rezultati ne izostaju, imamo jasan plan i agendu za dalji rad i čini mi se da ćemo to raditi u obostranom interesu“, kazala je ona.

Višković je kazao da je na sednici dve vlade razgovarano i o saradnji na nivou namenske industrije, kako se ne bi dozvolilo dalje propadanje te industrije u RS.

Premijer RS je zahvalio Srbiji na svim donacijama upućenim građanima Republike Srpske i srpskom stanovništvu koje živi u Federaciji rekavši da oni „znaju to da cene“.

Nakon sednice vlada Srbije i RS potpisano je više sporazuma o saradnji u različitim oblastima odnosno Memorandum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i digitalizacije, Memorandum o razmeni iskustava u oblasti inspekcijskog nadzora, Sporazum o saradnji u oblasti integracija i Memorandum u oblasti stipendiranja mladih talenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari