Kamberi traži da se menja ceo Ustav 1Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi ocenio je danas da je neophodno da se menja ceo Ustav Srbije, a ne samo njegovi delovi, prenosi FoNet. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da za Skupštinu Srbije ne postoji Ustav Kosova.

“Nema sumnje da bi Ustav Srbije trebalo da bude promenjen i da u procesu donošenja novog Ustava mora da bude sigurno više demokratske procedure i javne rasprave. U ovoj državi odavno vlast nije javna, niti transparentna, nije pravno ograničena, nije posvećena slobodi jednakosti građana.U ovoj državi Ustav je važan samo kao instrument državne sile”, istakao je Kamberi za skupštinskom govornicom.

On je rekao da smatra da je sadašnja inicijativa za promenu dela Ustava, koja usaglašava domaće zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije, nedovoljna, jer obuhvata samo pitanja iz poglavlja 23 i 24, a da ostaju još 33 poglavlja koja bi trebalo uskladiti sa evropskim pravnim tekovinama i pravnim poretkom.

“Polazeći od toga i od potrebe da je evropski put Srbije trebalo intenzivirati smatramo da je neophodno da se menja ceo Ustav, a ne samo njegovi određeni delovi, jer parcijalne izmene, uzimajući u obzir kompleksnu proceduru i vremenski period koji je neophodan da bi se promenio Ustav, mogu samo odugovlačiti krajnji strateški cilj punopravno članstvo Srbije u EU”, rekao je Kamberi.

On je istakao da postoje brojni argumenti za promenu celog Ustava i, pored ostalog, naveo da član 1 Ustava Srbije, Srbiju prvenstveno definiše kao državu srpskog naroda, navodeći da je ovaj član problematičan sa aspekta manjina i da je Srbija po nacionalnoj strukturi stanovništva heterogena država.

On je naveo i da Ustav Kosova predviđa da je Kosovo država svojih državljana.

“Naša poslanička grupa neće učestvovati u parcijalnoj promeni Ustava, jer se ovako gubi dragoceno vreme, a vreme je ono što najmanje imamo”, rekao je Kamberi.

Kamberi traži da se menja ceo Ustav 2
Ana Brnabić Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da za Skupštinu Srbije ne postoji Ustav Kosova. Ona je ocenila da nije u redu što je Kamberi u Skupštini Srbije pomenuo Ustav Kosova, jer je poslanik u republičkom parlamentu, navodeći da je Kosovo Autonomna pokrajina Srbije i da on to “zakonski i ljudski mora da poštuje”, prenosi FoNet.

Brnabić je, govoreći o vladavini prava, navela da na Kosovu niko nikada nije odgovarao ni za jedan zločin, pa ni za zločine počinjene nad decom i navela primere Staro Gracko, Goraždevac.

Ona je rekla i da je Srbija dom nacionalnih manjina i da se time ponosi. Brnabić je rekla da je Venecijanska komisija dala saglasnost na amandmane koje je predložila Vlada.

Istakla je da to što Kamberi nije za ustavne amandmane govori o tome koliko je on iskreno za evropske integracije Srbije i ocenila da je to “eklatantan primer licemerja”.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zamolio je sve da se vrate na temu, jer je „danas veoma značajan dan za ustavni sistem Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari