Brnabić: Krećemo sa reformom EPS-a i Srbijagasa, moraju biti efikasniji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da javna preduzeća moraju da budu efikasnija i da više doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda, zbog čega će se krenuti u njihovu reformu, koja će početi od „Elektroprivrede Srbije“ i „Srbijagasa“, pošto te dve kompanije mogu najviše da doprinesu privrednom rastu.

Vodićemo računa o svakom čoveku i svakom radnom mestu, rekla je Brnabić, gostujući u „Dnevniku“ RTS, ali je poručila i da javna preduzeća i njihova rukovodstva moraju da budu efikasnija.

Komentarišući najavu presednika Srbije Aleksandra Vučića da će za pet godina prosečna plata biti 900 evra, premijerka je kazala da niko nije verovao ni da će prosečna plata na kraju ove godine biti veća od 500 evra, pa jeste.

Na pitanje da li bi, da je obična građanka, poverovala u to, Brnabić je rekla da bi, zato što se u planu koji je izneo Vučić ne radi samo o tome šta će biti u budućnosti, već postoje rezultati koji govore da to nije prazno predizborno obećanje.

Premijerka je precizirala da nam je potreban godišnji rast od 4,5 odsto da bi prosečna plata 2025. godine bila 900 evra, dodavši da veruje da privreda može da raste i po stopi većoj od pet procenata.

Na podsećanje da je MMF izračunao da svaki pad ekonomije Evrozone od jedan odsto znači pad srpske ekonomije za
četvrtinu procenta, Brnabić kaže da srpska privreda postaje otporna na spoljne sve udare.

Pre njenim rečima, na to ukazuje i činjenica da će ovogodišnji rast biti četiri odsto i pored tri velika izazova – prištinskim taksama, evropskim kvotama za čelik i usporavanju ekonomija Nemačke i Italije.

Brnabić je, ipak, priznala da će biti problema sa ubrzanjem rasta ako evropska ekonomija nastavi da usporava.

Kada je reč o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, predsednica Vlade je kazala da Srbija mora da reaguje pametno i promišljeno.

Država može da pomogne tamošnjim Srbima politički i ekonomski, a da na diplomatskom planu razgorava sa rukovodstvom Crne Gore, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari