Brnabić na svečanoj akademiji povodom Dana RS: Nastavite da čuvate mir 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjaluci da je Republika Srpska sinonim za stabilnost, mir i sigurnost.

„Republika Srpska je za vas sinonim za stabilnost, mir i sigurnost. Svi to trebaju da vide i poštuju. Dužnost političkih lidera jeste da ne sede skrštenih ruku već da brinu o narodu“, rekla je Brnabić, obraćajući se na Svečanoj akademiji povodom Dana RS.

Ona je čestitala je Dan Republike Srpske, dodavši da je počastvovana što, drugi put za redom, ima čast da prisustvuje proslavi tog praznika.

Brnabić je dalje rekla da je ponosna što Vlada Srbije danas javno sprovodi politiku brige za srpski narod, gde god se on nalazi.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, ona je ocenila da Srbija mora voditi strpljivu politiku i da ne sme nasedati na provokacije i biti brzopleta.

„Umesto toga, moramo davati signal da želimo mir i prosperitet“, istakla je premijerka Srbije.

Brnabić je naglasila da je prioritet Vlade Srbije obrazovanje mladih, kako bi im se obezbedili najbolji mogući poslovi i perspektive.

Prema njenim rečima, Srbija je danas ekonomski jača i stabilnija država.

Najavila je unapređivanje odnosa sa RS, uvažavajući ostale narode.

„Nastavite da čuvate mir i stabilnost i uvek računajte na bezrezervnu podršku Srbije. Živela Srpska, živela Srbija“, istakla je premijerka Srbije.

Dodik: Srbi imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da narod ne može imati slobodu bez svoje države, a da Srbi danas imaju dve svoje države – Republiku Srpsku i Srbiju.

Obraćajući se učesnicima defilea i građanima na Trgu Krajine povodom Dana republike, Dodik je naveo da 9. januar Dan republike, odabran u miru, kao izraz volje srpskog naroda.

„Stvorena u miru, odbranjena u ratu. Srbi znaju da im nema slobode bez države. Srbi imaju dve države, Srpsku i Srbiju“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi se nikad nisu borili samo za svoju slobodu, već su je uvek darivali i drugima.

„Tu slobodu danas u RS imaju svi, i Bošnjaci i Hrvati. Oni su deo naših instutucija, a neki od njih nam osporavaju naš dan“, kazao je Dodik.

Predsednica RS je istakla da je sve što se želi RS satkano u sloganu „Za sva vremena“, pod kojim se ove godine obeležava Dan RS.

„Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu“, kazala je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da će pred RS biti još mnogo izazova, dodavši da RS nikome ne treba da bude smetnja.

„Onima koji ne vole Republiku Srpsku poruka – zašto mislite da je vama važnije da nešto napadnete, nego nama da nešto branimo. Živela Republika Srpska“, rekla je Cvijanovićeva.

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluci je danas održan svečani defile, a potom će biti održana Svečana akademija.

Proslavi dana RS prisustvuje i delegacija iz Srbije, u kojoj su premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selak i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Defileu nije prisustvovao niko od predstavnika opozicionih stranaka u RS.

Ustavni sud BiH je prošle godine doneo odluku prema kome je proslava Dana RS 9. januara neustavna.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) danas su ponovili raniji stav da nisu protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH proslavu Dana RS 9. januara proglasio neustavnom.

Iz OHR-a su pozivali sve političare da „pokažu odgovornost i da se suzdrže od negativne retorike i delovanja“.

Proslava Dana RS naišla je na oštre osude u Federaciji BiH, posebno kod bošnjačkih političara i stranaka.

Potpredsednik RS Ramiz Salkić ranije je zatražio od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da kazni političare koji su organizovali, kako je naveo, neustavnu proslavu Dana RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari