Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

U intervjuu londonskom Ekonomistu (The Economist), koji prenosi portal Mondo, Brnabić je govorila o odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o tome zašto ne bi ponovo volela da ponovo postoji Jugoslavija, a jedno od pitanja bilo je o tome šta bi rekla ruskom lideru Vladimiru Putinu kada bi sa njim pričala o pravima manjina i gej osoba.

Upitana šta bi rekla Putinu povodom njegovih stavovi o LGBT populaciji, Brnabić je rekla da ne zna da li bi sa njim uopšte pričala o tome.

„Odlično pitanje. Ne znam, razmislila bih o tome kad bih ga srela. Ne znam ni da li bismo uopšte pričali o tome. Ali, ne zaboravite da ima i EU zemalja koje nemaju baš pozitivan stav prema manjinama i koje ne postupaju dobro sa manjinama“, rekla je srpska premijerka.

Na konstataciju novinarke da ipak nema mnogo EU zemalja, tačnije nijedna, čiji lideri pričaju o gej osobama kao što to čini ruski lider, ona je rekla da je to tačno.

Govoreći o odnosu sa Vučićem, ona je rekla da „nikada nije upoznala osobu koja toliko naporno radi na sebi“.

„On uči iz grešaka i trudi se da ih u budućnosti ne pravi. To je zadiviljujuća osobina, koju bi trebalo da imaju svi političari na Balkanu. Od njega možemo svi da naučimo“, rekla je Brnabić.

Upitana ko je od njih dvoje liberalniji, Brnabić je odgovorila da je to teško za poređenje.

„Ja nemam toliku moć, jer nemam jaku političku stranku iza sebe. Ja nisam član stranke, iako imam podršku vladajuće koalicije i za mene je možda lakše da budem liberalnija, otvorenija. Ali, on je taj koji gura liberalnije stvari u Srbiji. Briselski sporazum, na primer, on je stao iza toga, a bio je žestoko kritikovan. On je gurao veoma nepopularne mere finansijske konsolodacije, koje su Srbiji bile neophodne. Na kraju krajeva, on je bio taj koji je bio za prvu ženu premijera, koja je pritom otvoreno gej seksualnog opredeljenja. To je bio hrabar politički potez“, objasnila je premijerka.

Prema njenim rečima, jedina briga kada joj je ponuđeno premijersko mesto bila joj je da nije dovoljno iskusna.

„Ali, verovala sam u sebe i imala sam veliku podršku predsednika, koji je do juče bio premijer, samim tim zna posao. Ja sam osoba koja brzo uči i mislim da nas dvoje činimo dobar tim“, kazala je ona.

Nema pritisaka na medije

Nema pritisaka na medije u Srbiji, rekla je premijerka i dodala da je „apsolutno sigurna u to“.

„Ne vidim na koji način je sloboda medija u Srbiji ugrožena. Svi mediji se pozivaju na konferencije za novinare predstavnika vlasti i odgovaramo na sva pitanja. Očigledno, nisam dovoljno objektivna jer sam na mestu predsednika vlade, ali trudim se da čujem i drugu stranu, poput Grupa za slobodu medija. Mi imamo različite stavove o položaju medija. Ali, želim da ih čujem“, rekla je Brnabić.