Brnabić: Od utorka ograničeno radno vreme do 21 čas 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Vlada Srbije je danas na održanoj sednici donela odluku da ograniči rad pre svega ugostiteljskih objekata do 21 čas, ali i ostalih objekata (prodavnica, tržnih centara..), rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Radno vreme biće ograničeno za sve, osim apoteka, dostava hrane, bezninskih pumpi za točenje goriva i privrede.

Rad neće biti dozvoljen od 21 čas do pet časova ujutru.

Kako je istakla premijerka, mere će trajaće 15 dana, do 1. decembra, kada će se odlučivati o daljim koracima.

„Sledeća restriktivna mera je zabrana kretanja, ali mi nismo za to. Sada ne razmišljamo o tome“, rekla je Brnabić.

Brnabić je ponovila da se mere vezane za škole za sada ne menjaju i da su škole bezbedne.

„U celoj Srbiji u osnovnim školama zaraženo je 39 učenika, od kojih je u Beogradu 20, a u  svim srednjim školama 52 učenika su kovid pozitivna, od čega u Beogradu 22“, navela je Ana Brnabić.

Ona je rekla da Srbija ima jednu od najmanjih smrtnosti od virusa korona u Evropi i svetu.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekla da je smrtnost od kovida 19 u ovom trenutku 1,3 procenata i da samo nekoliko zemalja ima nižu smrtnost od te.

Rekla je i da u bolnicama još uvek ima slobodnih kreveta i dodala da je Srbija u „zelenoj zoni“ uprkos „zastrašujućim brojevima“ o zaraženosti.

Ona je apelovala na građane da nose maske u zatvorenom prostoru, i na otvorenom gde nema mogućnosti za fizičku distancu, kao na autobuskim stajalištima.

Brnabić je rekla da je inspekcijski nadzor počeo 13. novembra i da je počelo izricanje mandatnih novčanih kazni po osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se Banja Selters danas pretvara u kovid bolnicu, a od sutra i Banja Koviljača.

„Ovo se neće završtiti ni u narednih 15, 20 dana, potrajaće, ali nama je potrebno ovih 15 dana da bismo smanjili rizik. Od 21 sat moraju sve te stvari da se zatvore, svih mera se moramo pridržavati i u toku dana“, kazao je Lončar.

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zahtevalo je danas donošenje strožih i sveobuhvatnijih restriktivnih mera u trajanju od najmanje dve do četiri nedelje, „kako bi se omogućilo zdravstvenom sistemu da predahne i sprečio preteći kolaps“.

Predstavnik Udruženja klubova i barova Miša Reljić ocenio je da će nove mere protiv širenja korona virusa smanjiti poslovanje tih ugostiteljskih objekata na petinu kapaciteta, sa kojom, kako navodi „ekonomske računice nema“.

U Srbiji od juče do danas registrovano je 3.482 novoobolela od korona virusa, a 20 osoba je preminulo. Ukupno u našoj zemlji do sada je 84.568 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 1.009 smrtnih slučajeva.

Pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) potvrdila je danas da je zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršano.

Podsetimo, patrijarh je prethodno hospitalizovan u Vojnoj bolnici Кaraburma zbog infekcije virusa kovid 19.

„U ranim jutarnjim časovima 15. novembra 2020. godine ispoljili su se simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti. Na primenjene mere lečenja stanje Njegove Svetosti se stabilizuje“, navedeno je u saopštenju.

SPC je dodala da konzilijum lekara specijalista kontinuirano prati zdravstveno stanje Patrijarha Irineja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari