Brnabić: Postignut dogovor sa NCR da u aprilu počnu radovi na izgradnji kampusa 1Foto: Kabinet premijerke

Premijerka Srbije Ana Brnabić završila je posetu Sjedninjenim Američkim Državama (SAD) u okviru koje je posetila kompaniju NCR u Atlanti – jednu od vodećih američkih tehnoloških korporacija koja posluje i u Srbiji, Državni univerzitet Ohaja, a održala je i sastanak sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Brnabić je najavila u Atlanti da je sa menadžmentom kompanije NCR postignut dogovor da u aprilu počnu radovi na izgradnji kampusa i da se radi o investiciji od 90 miliona dolara, javio je Glas Amerike.

Do završetka radova treba trebalo bi da bude zaposleno 4.200 ljudi, a kampus bi trebalo da se nalazi na Novom Beogradu, u Bloku 42. Brnabić je ocenila da je vojno-vojna saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja veoma dobra i da ćemo na tim zdravim, dobrim odnosima graditi saradnju i u civilnoj i svim drugim oblastima. „Godišnje imamo između 10 i 15 zajedničkih aktivnosti, a u 2019. će ih biti 30”, rekla je premijerka novinarima u sedištu Nacionalne garde posle sastanka sa komandantom Nacionalne garde, general-majorom Džonom Herisom.

Ona je navela da se sve više razvija vojno-civilna saradnja i da je Nacionalna garda u Srbiji prepoznata po angažovanju na rekonstrukciji i obnovi škola i obdaništa širom Srbije. Komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris, kaže da je idealan trenutak da se dugogodišnji prijateljski odnosi iskoriste za unapređenje saradnje.

„Premijerka je rekla da je došla da se zahvali nama na saradnji između Vojske Srbije i Nacionalne garde, ali to je mnogo više na nama. Imamo dugogodišnje prijateljstvo sa tako puni ljudi u Srbiji. Idealno je vreme da to iskoristimo za mnogo više od vojno-vojne saradnje, za razvoj civilne i ekonomske saradnje, saradnje u obalsti obrazovanja,” rekao je Heris. Heris je istakao da su imali priliku da sa predsednicom srpske Vlade razgovaraju o potencijalima za saradnju, a sastanku je prisustvovao i kongresmen Stiven Stajvers, koji je takođe i brigadni general u Nacionalnoj gardi Ohaja.

Od januara ove godine, Stajvers je kopredsedavajući srpskog kokusa u Predstavničkom domu američkog Kongresa. „Po oceni Biroa Nacionalne garde, Program državnog partnerstva Ohaja i Srbije jedna je od najboljih programa u poređenju sa istim programima sa drugim državama u svetu“, napisala je premijerka na Tviteru posle sastanka. Kako je dodala, taj program je jedan od najboljih i najdinamičnijih delova saradnje Srbije i SAD.

„Naš cilj je jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima”, poručila je Brnabić, koja se u nastavku posete sastatala i sa guvernerom savezne države Ohajo Majkom Divajnom, kao i sa zamenikom guvernera Džonom Hastedom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari