Brnabić pozvala Metu da se suzdrži provokacija 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Jahorini da je jasan format u kojem Kosovo učestvuje na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP).

Ona je navela da Bosna i Hercegovina, koja je domaćin ovog samita, ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Brnabić je na skupu na Jahorini zato pozvala albanskog predsednika Iljira Metu da se „uzdrži od provokacija“.

Premijerka Srbije je još izrazila žaljenje što predstavnici Kosova nisu prisutni na samitu SEECP, ocenivši da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje.

„Mislim da je samo diplomatski pristojno i u redu da ovo poštujemo zato što osim domaćina, osim formata ovog Procesa, osim mene kao predstavnika Srbije, za ovim stolom postoji još nekoliko predstavnika država koje ne priznaju Kosovo“, rekla je Brnabić.

Albanski predsednik Iljir Meta je danas na Jahorini čestitao Kosovu što će posle BiH preuzeti predsedavanje SEECP i naveo da je Kosovo „nezavisna i suverena zemlja prema kojoj se treba odnositi s poštovanjem“.

Meta je izjavio da je pravo vreme da Bosna i Hercegovina „ide dalje u prepoznavanju realnosti da je republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja“ i da se prema njoj treba odnositi sa poštovanjem, te da to posebno treba da čine susedi.

On je na plenarnoj sesiji samita SEECP na Jahorini rekao da još ima nekoliko bilateralnih izazova i izrazio žaljenje što Kosovo danas ne učestvuje na ovom skupu.

Meta je, između ostalog, rekao da je zahvaljujući proširenju NATO i integraciji EU ovo i dalje najbezbednija regija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari