Brnabić: Priština iskoristila sportski događaj za političku provokaciju 1Ana Brnabić Foto: Fonet/TV Fonet

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da takozvano Kosovo ne može ni na koji način da učestvuje na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu sa državnim obeležjima i da sprečavanje učešća na taj način ne znači da Beograd krši Briselski sporazum.

Brnabić je u izjavi za novinare u Valjevu poručila da Beograd apsolutno ne ruši Briselski sporazum ukoliko ne dozvoli da se postupa u suprotnosti sa nekim najosnovnijim dogovorima, kakav je sporazum o zvaničnim posetama, koji predviđa da treba da se pošalje zvanično obaveštenje 48 časova pre ulaska u centralnu Srbiju, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako se navodi, ona je, na pitanje da prokomentariše sprečavanje tri osobe da sinoć pređu administrativnu liniju sa zastavama i obeležjima samoproglašene države Kosovo, istakla da su to lica koja su pokušala u dve grupe i u dva različita termina da uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma, zbog čega su sinoć i jutros vraćena sa administrativnog prelaza.

Premijerka je istakla da se desilo da su prištinske institucije potpuno zloupotrebile sport i da su prevagnuli njihovi politički interesi, navodi se u saopštenju i dodaje da je Brnabić naglasila da je Vlada Srbije, zajedno sa Vladom AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom, veoma pažljivo i dugo radila na organizaciji Evropskog prvenstva u karateu i da naša strana u poslednje vreme nije želela da daje zapaljive izjave, za razliku od Prištine.

Izjave iz Prištine su bile potpuno netačne – da će njihova karate federacija nastupati ravnopravno sa svim drugim državama i svim simbolima, što je nemoguće pošto oni nisu država i zbog toga ne mogu da nastupaju ravnopravno, objasnila je ona.

Premijerka je rekla da je Srbija želela da sa Evropskom karate federacijom napravi uslove pod kojima bi ti mladi ljudi sa Kosova i Metohije mogli da nastupe i da je lično imala puno konsultacija i sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Nažalost, kako je navela, u poslednjih nekoliko dana desilo se više stvari koje su tu manifestaciju za njihove sportiste učinile nemogućom.

Brnabić je navela da je prva stvar to što je sinoć bio ranije dogovoren sastanak između predsednika Evropske i Svetske karate federacije i predstavnika iz Prištine, kako bi oni bili obavešteni pod kojim uslovima mogu da nastupaju.

Oni se na taj ranije dogovoreni sasatanak nisu odazvali, odnosno nisu se pojavili, već su samo javili da neće doći, tako da ih nije zanimalo pod kojim uslovima mogu da nastupaju na prvenstvu. Sinoć je bilo potpuno jasno da njih to ne interesuje, već da ih zanima da naprave političku provokaciju, rekla je predsednica Vlade.

Ona je navela da su sinoć oko 23 časa tri osobe pokušale da pređu administrativnu liniju ka centralnoj Srbiji i to sa svim rekvizitima, amblemima takozvane Republike Kosovo, što je Srbija morala da spreči.

Brnabić je objasnila da je treća stvar to što su oni, u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama, morali da najave dolazak 48 časova ranije i da su oni zakasnili tri dana sa slanjem te informacije.

Predsednica Vlade je zaključila da to što je Priština sportski događaj iskoristila za političku priču nije u interesu ni same Prištine, niti u interesu regionalne stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari