Brnabić: Srbija snažno podržava Berlinski proces 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da Srbija snažno podržava Berlinski proces, ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji, saopštila je večeras Vlada.

U govooru na virtuelnom samitu Berlinskog procesa Brnabić je zahvalila nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog „snažne podrške i aktivnog pristupa regionalnoj saradnji“.

Zahvaljujući podršci Nemačke i kancelarke Merkel, kao i inicijativama predstavnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije, implementacija Akcionog plana omogućiće dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje regiona, što će ga ujedno učiniti privlačnijim za strane investitore i ubrzati ekonomski rast, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je podrška u regionu bila naročito vidljiva kroz solidarnost sa susedima tokom pandemije i pomoć u vakcinama i medicinskoj opremi.

Vlada Srbije je naavela da se na samitu razgovaralo o konkretnim rezultatima tokom njegovog sedmogodišnjeg trajanja, o planovima i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na putu ka Evropskoj uniji.

Fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode: slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne koristi.

Na samitu je navedeno da je saobraćajna i energetska infrastruktura proširena tokom poslednjih godina i povezana sa saobraćajnicama Evropske unije, a pohvaljena je implementacija sporazuma o ukidanju naknada za roming na Zapadnom Balkanu 1. jula.

Kao važan projekat procesa navedena je i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u cilju povezivanja i izgradnje razumevanja i tolerancije u regionu.

Pohvaljene su i aktivnosti Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Sekretarijata Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za napore u sprovodjenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Nemačka kancelarka je rekla da se Berlinski proces čvrsto zasniva na temeljnom uverenju da je ekonomija Zapadnog Balkana deo Evrope, i da on umnogome doprinosi stabilnosti i povezivanju regiona Zapadnog Balkana što je i ujedno i interes Evropske unije.

Na samitu koji je otvorila Merkel, pored predstavnika regiona, učestvovali su i premijer predsedavajuće EU Slovenije Janez Janša, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar Sebastijan Кurc, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi, premijer Poljske Mateuš Moravjecki i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari