Brnabić: Srbija želi da razvija saradnju s Kinom u oblasti inovacija i tehnologije 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Srbija je čvrsto opredeljena da razvija saradnju sa Kinom u oblasti inovacija i tehnologije, izjavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić na sastanku s kineskim ministrom nauke i tehnologije Vangom Džangom, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić i Vang su konstatovali da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše „sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo“, navodi se u saopštenju.

Oni su izrazili zadovoljstvo zbog dobre organizacije Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama, koja je danas počela u Beogradu, i konstatovali, kako se navodi, da je Srbija jedan od najaktivnijih kineskih partnera u inicijativi „17+1“.

Brnabić je kazala da građani Srbije već vide koristi od globalne inicijative „Pojas i put“, zahvalila kineskim partnerima na podršci u izgradnji autoputeva, mostova, energetskih i drugih infrastrukturnih objekata, i podsetila, kako se navodi, da je jedan od najvažnijih projekata Srbije i Kine najavljena izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je Kina jedan od svetskih lidera četvrte industrijske revolucije i ocenila da su u Evropi sve vidljivija kreativna rešenja kineskih tehnoloških kompanija, poput onih u oblastima ekonomije deljenja, Interneta stvari i veštačke inteligencije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari