Brnabić: Tako smo brzo toliko toga uradili da to EU nije još videla, licemerje nekih njenih članica 1Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Međuvladina konferencija sa Evropskom unijom, koja je održana ove sedmice,  „pravljena kao pozitivan signal Srbiji, gde je kostatovano sve ono što smo uradili, pre svega u oblasti vladavine prava, tako, da kako god okrenete, mi smo dobili nešto što je važno“.

„Velika je stvar da je konstatovano da je po novoj metodologiji otvoren taj klaster1 koji je najvažniji klaster, to su te osnovne vrednosti. Mi smo već ranije otvorili sva poglavalja u okviru tog klastera“, rekla je jutros Brnabić na TV Hepi.

Brnabić je rekla da je očekivala da se otvori najmanje još jedan klaster, dodajući da je Srbija bila u potpunosti spremna za otvaranje dva klastera – klastera 3, konkurencija i inkluzivan rast, kao i klastera 4, energetika i zelena tranzicija.

„Tu je pohvaljeno sve ono što je Srbija uradila. Mislim da ono što smo uradili poslednjih nekoliko meseci EU još nije videla, nije svedočila da neko tako brzo uradi toliko stvari i na način da oni kažu – sve ste završili“, rekla je Brnabić, ali je navela i da kod pristupanja Unije „uvek postoje i neke političke igre“.

Ona je rekla da je hrvatska delegacija navela da je „ostvaren stanovit napredak, ali su se bavili stvarima kao što je suočavanje sa prošlošću, da priznamo genocid u Srebrenici, nestalim licima, pri čemu se, naravno, zaboravli da pomenu da su to uglavnom Srbi iz Hrvatske, pravima nacionalnih manjina“.

„Nisam želela da odgovaram na to, nismo imali vremena, želela sam da pokažem sve ono što smo mi uradili. Nisam želela da se vraćam na neke stvari koje su očigledao licemerje od strane nekih država članica EU. Biće vremena i prilika „, rekla je Brnabić.

Brnabić: Pozitivno što je ponovo počeo dijalog sa Prištinom, kako god bio težak i nekonstruktivan

Brnabić je izjavila da je „pozitivno to što je ponovo počeo dijalog (sa Prištinom) kako god bio težak i nekonstruktivan“.

Ona je za televiziju Hepi izjavila da „koliko god bio mučan i težak, to je jedina kakva-takva bezbednost koju imaju Srbi na Kosovu i Metohiji“.

„Kako god bilo to je pozitivno. Ono što je negativno je da ljudi koji vode privremene institucije u Prištini, pre svega (kosovski premijer) Aljbin Kurti nemaju ni minimum prostora za razgovor ni nove sporazume. Zato što on, čovek, ako se uhvati za jednu reč i ako ta reč nije u deklaraciji, ona ne može da se usvoji“, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da u odnosima sa Prištinom „ne zna šta drugo postoji osim dogovora“.

Ocenila  jei da je „naš evropski put ispravan“, zato što sve što treba da se uradi na tom putu „je u interesu gradjana Srbije“.

Prema njenim rečima, za to što se na tom putu ne napreduje brže nije kriva srpska vlast već „dvostruki standardi“ nekih država članica EU.

„Odnos prema nacionalnim manjinama zameraju oni koji ne priznaju nacinalne manjine u svojim zemljama. Zemlja u kojoj ne postoji nacionalna manjina kaže, mogli bi to malo bolje. Nesaradnju sa Haškim tribunalom zameraju oni koji takodje ne saradjuju. Za nas postoje dvostruki standardi“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari