Brnabić: Tri velike prepreke za dijalog 1Ana Brnabić Foto: Tviter

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas kako je Srbija pokazala da je spremna za konstruktivan dijalog i saradnju sa regionom, ali je ocenila da u ovom trenutku postoje tri velike prepreke za dijalog o normalizuaciji odnosa sa Prištinom.

Brnabić je na otvaranju obnovljenog dela KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu istakla da se radi o „stalnim provokacijoma i upadima na sever Kosova“, nepoštovanju dogovora i preuzetih obaveza, kao i stalnim izjavama albanskog premijera Edija Rame o otvaranju granice između Albanije i Kosova.

Srbija je ispunila sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom i time se ponosim, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je Srbija ozbiljan, odgovoran partner u kojeg se može pouzdati, ponavljajući da Priština nije ispunila ništa od dogovorenog.

Upitana da prokomentariše rezultate posete predsednika Srbije Moskvi, Brnabić je ocenila da je Aleksandar Vučić „svetski lider“ jer se retko ko za dve nedelje sreo sa predsednicima Rusije i Kine.

Ona je istakla da se dobre veze Srbije sa EU, SAD, Rusijom i Kinom ogledaju u životnom standardu građana, smanjenju nezaposlenosti i ekonomskom rastu.

Brnabić je rekla da je u prvoj polovini 2018. godini rast bruto domaćeg proizvoda bio 4,85 odsto, zbog čega veruje da će i Međunarodni monetarni fond revidirati procenu rasta za Srbiju na četiri odsto BDP.

To je rezultat takve politike i poseta, rekla je Brnabić.

Govoreći o današnjem skupu Svetskog ekonomskog foruma u Ženevi, Brnabić je najavila da će Srbija sa tom organizacijom potpisati sporazum o saradnji verovatno na samitu u Davosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari