Foto: Kabinet premijerke

Premijerka je, kako se navodi u saopštenju, poseban akcenat stavila na četiri zajedničke sednice dve vlade, održane u Srbiji i Mađarskoj, koje su rezultirale potpisivanjem više memoranduma i sporazuma i realizaciojom značajnih projekta.

Ambasador Pinter zahvalio je Vladi Srbije na sredstvima koje je izdvojila za izgradnju kotlarnice „Nova toplana“ u Senti, koja je sa pratećom infrastrukturnom instalacijom sa čeličnim gasovodom koštala skoro 213 miliona dinara. U opština Senta, sa većinskim mađarskim stanovništvom, za obnovu srednjoškolskog centra uloženo je 164 miliona dinara, a za Dom zdravlja „Senta“ 33 milona dinara, što je prema oceni ambasadora Pintera jasan pokazatelj brige za život građana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Premijerka Brnabić se saglasila sa ambasadorom Pinterom da je neophodno raditi na otvaranju novih graničnih prelaza, kako bi se sprečilo dugotrajno čekanje putnika i robe na prelazima i maksimalno iskoristili kapaciteti saobraćajne infrastrukture.

„U tom smislu, premijerka je najavila otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske u 2019. godini kao i nastavak razgovora o izgradnji zajedničkog železničkog graničnog prelaza sa ciljem povećanja efikasnosti i konkurentnosti železničkog saobraćaja, o čemu će biti reči na sednici dve vlade, koja će biti održana u narednom periodu. Ovo pitanje je posebno važno i u vezi sa realizacijom projekta brze pruge Beograd – Budimpešta, koji predstavlja prvi prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje „16+1“. Takođe, bilo je reči i o saradnji na projektu Fruškogorski koridor, odnosno izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.