Brnabić za Euraktiv: Izbori pokazali da je SNS stekla poverenje naroda 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da su prošlomesečni parlamentarni i lokalni izbori pokazali da je Srpska napredna stranka stekla poverenje naroda koji razume da je to jedina partija sa „vizijom, organizacijom i vođstvom koja može da drži Srbiju na putu prosperiteta“.

„Sa preko 60 odsto glasova, ti istorijski izbori dokazali su da smo stekli poverenje naroda. Pobedili smo na mestima gde ranije nismo uspeli i postigli rezultate koje druge vođe nisu videle u ovoj zemlji“, napisala je Brnabić u autorskom tekstu za portal Euractiv.com.

Ona je ukazala da je oko polovine stanovništva izašlo na izbore što je slično procentu koji je izašao na nedavne evropske izbore, i izuzetno imajući u vidu „takozvani bojkot i neizvesnosti oko pandemije“.

Brnabić je podsetila da je godinama Srbija kaskala iza drugih, bila korak do bankrota u aprilu 2012, sa stopom nezaposlenosti od 25,5 odsto, a 51,5 odsto među mladima i da je danas realnost mnogo drugačija. Navela je da oživljavanje zemlje nije bilo lako i da je morao da se promeni način mišljenja i usmeri na dugoročni prosperitet a ne kratkoročnu dobit.

Pristup perdsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je došao na vlast 2014, napisala je, bio je da se srpskom narodu obraća pošteno i otvoreno umesto da se koriste laži i brane neefikasne politike, i da su te suštinske vrednosti ostale od tada.

Građani su iz prve ruke iskusili ovu transformaciju i sada imaju poverenje da veruju u bolje sutra i na izborima koji su se ređali od 2014. godine predsednik Vučić i SNS dobijaju sve više glasova, ocenila je Brnabić.

Ona je napisala da su rezultati izbora pokazali da je odluka nekih opozicionih partija da bojkotuju izbore u nadi da će time potkopati legitimitet SNS-a pokazala pogrešnom i nepopularnom što pokazuju rezultati za SNS bez presedana.

„Izostanak nekih pro EU partije sa izbora je za žaljenje ali realnost je da su odbile čak i da učestvuju u pregovorima održanim uz posredovanje Evropskog parlamenta. Umesto da izaberu da sarađuju sa srpskim narodom one su izabrale da organizuju neuspelu političku scenu“, napisala je Brnabić.

Ona je takođe ukazala da su ekstremnodesničarske partije koje nisu uspele da pređu cenzus od tri odsto da uđu u Skupštinu, odlučile da ponovo podstiču nemire i upad u parlament. „Ja nastavljam da osuđujem ovaj tip vandalizma i nasilnog upada, posebno u vreme kada se naša zemlja suočava sa velikim skokom broja slučajeva Kovida-19. Ne obraćajući pažnju na realnost ove grupe su izazvale haos zbog političkih poena i sada izazivaju dalji rast broja pozitivnih slučajeva korona virusa i stavljaju milione života u opasnost“, navela je Brnabić.

Istakla je da će bez obzira na njihovo ponašanje SNS ostati na evropskom putu.

„Naša posvećenost srpskom narodu nije izbledela i naši proiriteti u vođenju ove zemlje su jasni“, napisala je Brnabić.

Kao prvo, kako je navela, mora da se savlada Kovid-19, dodajući da je taj virus prodrmao osnove zemlje i stavio zemlju i građane na probu. Ocenila je da se situacija sada pogoršava u celom regionu iako je na početku Srbija bila u stanju da suzbije epidemiju na restriktivnim merama.

Izrazila je žaljenje što se po pitanju zaraze Srbija približava najgorim ciframa koje je imala u aprilu i dodala da je realnost da će borba protiv virusa biti duga i pozvala na saradnju građana da bi se izbegle oštre mere uvedene na proleće.

Brnabić je poručila da vlasti Srbije ostaju posvećeni izgradnji ekonomske transformacije počete pre šest godina. „Čim smo preuzeli dužnost naš prvi proritet bio je smanjenje budžetskog deficita. Morali smo da primenimo neke nepopularne programe konsolidacije, ali oni su se isplatili“, napisala je Brnabić.

Ukazala je da je Srbija sada jedna od sedam zemalja na svetu koje su u pandemiji korona virusa izdvojile više od 10 odsto BDP-a da podrži privredu i da međunarodne institucije kao što je Svetska banka i MMF izrazili poverenje u privredu Srbije kao i da međunarodni investitori sada imaju više poverenja u Srbiju.

Zahvaljujući fiskalnoj disciplini zemlja je pokazala da je čvrsta prema Kovidu-19, da može da preduzme mere da podstakne privredu, podržo radnike i kompanije i ublaži posledice krize. „Ona nam je takođe dala jaku osnovu da nastavimo sa velikim investicionim planovima uprkos nepredviđenoj krizi, nastavljamo da popravljamo našu putnu i železničku infrastrukturu, kliničke centre i opšte bolnice širom zemlje, izgrađujemo novu infrastrukturu za obrazovanje, nauku i istraživanje,“ napisala je Brnabić.

Naglasila je da su posvećeni podizanjem životnog standarda širom Srbije i osiguranju energične budućnosti za građane.

Napisala je da je spisak prioriteta SNS-a dug i da je razumljivo da to partija ne može sama da uradi te da se predsednik Srbije Vučić sastaje sa predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušle u parlament da vidi njihove predloge, zahteve i potrebe da utvrdi načine za zajednički rad u novoj vladi.

„Današnji izazovi su bez presedana i naša nada je da imamo dijalog sa drugim stranama u parlamentu, a ne neprijateljske rasprave na ulicama,“ zaključila je Brnabić u autorskom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari