Burna sednica Skupštine grada Šapca, naprednjaci tražili smenu rukovodstva 1Foto: Wikipedia

Iako je trebalo da bude tzv. tehnička sednica, sa glavnom tačkom uređenje poljoprivrednog zemljišta, Gradska skupština pretvorila se u mesto gde su izrečene brojne neprimerene primedbe, pa i vređanja od strane odbornika SNS.

U skladu sa zakonskim odredbama sednica je sazvana po hitnom postupku, jer je bilo potrebno da se odluka dostavi Ministarstvu poljoprivrede do 15. septembra.

Međutim, šef odborničke grupe SNS dr Aleksandar Pajić izjavio je da je sednica zakazana u 23 sata, da bi bila održana u sredu, u devet časova ujutro.

– Razlozi za hitnost su jedino poznati gradonačelniku i predsedniku Skupštine, oni apsolutno ne postoje, i zbog toga je rasprava na ovoj sednici bila sve sem tačaka dnevnog reda.

Zaista u gradu Šapcu postoji mnogo tema o kojima treba da razgovaramo na kvalitetan i dokumentovan način. Ovaj način rada Skupštine je nedopustiv i predstavlja sprečavanje adekvatnog i suštinskog razgovora o problemima ovog grada koji su jako veliki i nisu rešivi odmah, i treba im studiozno pristupiti. Zbog toga smo tražili kompletnu ostavku rukovodstva grada koje Šabac vodi u sunovrat nekoliko godina, kaže Pajić. Na brojne prozivke, laži pa i uvrede, reagovao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

– Za sve ono što su uvrede i nove uvrede upućene meni i ostalima koji u ovoj sali misle drugačije, tražiću da se sudski organi izjasne o tome. LJudi iz SNS-a misle da je normalno da govorite neistine i vređate ljude i zato se zaštita mora tražiti od suda. Mislim da ih najviše boli to što najzad postoje sudije koje misle svojom glavom, tužioci koji rade u skladu sa propisima i predstavnici određenih institucija koji su možda odlučili da se suprotstave dosadašnjoj praksi.

I dalje postoje njihovi politički komesari koji iz Beograda upravljaju njima pošto oni nisu sposobni da upravljaju sami sobom ovde u Šapcu, izdaju im komande, upravljaju tužilaštvom u Novom Sadu, poreskim, tržišnim i ostalim inspekcijama u Beogradu. To je ponižavajuće, Srbija ne treba da bude takvo mesto za život. To je samo jasna poruka da će svako ko im se suprotstavi biti uništen. Mi u Šapcu se protiv toga branimo slobodom, a svi uzurpatori slobode biće nemilosrdno kažnjavani u skladu sa zakonom, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Podsećanja radi, šef odborničke grupe SNS dr Aleksandar Pajić je prvostepenom presudom Osnovnog suda u Šapcu kažnjen sa 150.000 dinara upravo zbog vređanja i kleveta izrečenih na račun gradonačelnika Zelenovića na sednicama Gradske skupštine. S druge strane gradonačelnik Zelenović je prvostepenom presudom Osnovnog suda u Šapcu oslobođen optužbi za nenamensko trošenje budžeta. Dr Aleksandar Pajić, koji je u to vreme bio pomoćnik ministra prosvete, javno je na sednicama Gradske skupštine tražio hapšenje i kažnjavanje gradonačelnika, što je mešanje u rad sudstva. O pritiscima republičke vlasti potvrda je i svedočenje odbornika Inicijative „Selo – grad“ Dragana Stankovića, kome je neposredno pred sednicu u njegovo domaćinstvo u Zminjaku banula poreska inspektorka.

– Koliko sam upoznat broj grla za poreskog inspektora je relativna stvar, jer to nije osnova za naplatu poreza. Kontrola je došla bez ikakve najave, i nemam ništa protiv toga, ali mi nije jasno zbog čega poreski inspektor četiri-pet sati broji grla stoke i kako to doprinosi poreskim organima, ukazao je Stanković. Inače, Inicijativa „Selo – grad“ podnela je zahtev za smenu ministra poljoprivrede.

 

„Prebeg“ dvojice odbornika SNS

Pomalo u senci rasprava sa sednice ostala je odluka dvojice odbornika SNS da napuste ovu odborničku grupu i ubuduće će zastupati stavove Narodnog slobodarskog pokreta. Od formiranja ovog saziva Gradske skupštine do sada je četvoro odbornika SNS napustilo ovaj klub, i sada imaju 26 odbornika. Ukupno u Gradskoj skupštini ima 69 odbornika, a vladajuću koaliciju čine: Zajedno za Srbiju, Zapadna Srbija, DS, SPO, Levica Srbije, Pokret zelenih, Narodna stranka, Inicijativa „Selo – grad“. Sednice Gradske skupštine direktno prenose RTV Šabac i TV As.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari