Čanak: Ne verujem u menjanje granica 1Foto: lsv.rs

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su granice na Balkanu beskonačno osetljiva stvar i možda ne najpravednije, ali najjeftinije rešenje je da se ne menjaju.

Dogovor Beograda i Prištine o korekciji granica možda bi kratkoročno mogao dati neke rezultate, ali bi dugoročno bio loš primer za praktično sve zemlje u okruženju, a s time se nije igrati, tako da u promenu granica između Srbije i Kosova ne verujem naročito, rekao je Čanak za portal Klix.

Čanak je prokomentarisao i nastupe predsednika RS Milorada Dodika, koji je izneo tezu o razgraničenju unutar BiH.

Samo potpunoj neznalici može da ne bude jasno da Dodik sebe vidi kao gubernatora najzapadnije ruske zemlje, Republike Srpske. Ekstremni nacionalisti, šovinisti, kao i deo SPC vide Dodika kao nekakvog budućeg vođu ujedinjenog srpstva, s obzirom da velikosrpska hegemonistička ideja uvek kao rukavica naleže na gvozdenu ruku ruske imperijalne ideje, ocenio je Čanak.

On je istakao da tome sada treba dodati i Dodikovu kandidaturu za člana Predsedništva zemlje čiji opstanak smatra nemogućim i na čijem uništenju zdušno radi.

Ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije istorijski i ideološki pobeđena, uprkos brojnim političkim i vojnim porazima koje je doživela. I zato, kada Dodik bude bežao pred zasluženom kaznom, sklanjaće se ili u vilu na Dedinju ili u daču u Moskvi, kazao je Čanak.

On je oštro reagovao i na odluku Vlade RS da poništi izveštaja o Srebrenici.

Taj potez je anticivilizacijski. Srebrenička tragedija je mogla biti, kroz njeno priznavanje i razumevanje uzroka koji su do nje doveli, put reintegracije Bosne i Hercegovine, a umesto toga je napravljeno vraćanje od 20 godina u prošlost, rekao je Čanak.

Dodao je da ne misli da je reč samo o predizbornoj računici, nego o još jednom pokušaju prepravljanja istorije, kakvih je na ovim prostorima previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari