Čanak: Srbija ne može da se pomiri sa propasti velikosrpske ideje 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je na delu iskrivljena politizacija realnosti, smatra predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije i lider Lige socijaldemokrata Nenad Čanak, ocenjujući i da je zabrana sletanja aviona Montenegro erlajnza pokušaj dodvoravanja dominantnoj velikosrpskoj svesti da je sve što se uradi u Crnoj Gori usmereno protiv Srbije.

Čanak kaže da Srbija sa velikim interesovanjem, pa čak i malo zavisti, gleda na uspehe Crne Gore u približavanju evropskim standardima, pitajući se zašto Srbija ne može da ide tom brzinom.

„To je razmišljanje onih koji su iskreni zagovornici evropske ideje. Oni koji su zagovornici ideje da je Crna Gora samo još jedna “odmetnuta srpska zemlja” njima je naravno evropski put Crne Gore potpuno neprihvatljiv,“ navodi Čanak u intervjuu crnogorskoj Pobjedi, a prenosi RTCG.

On kaže da Crna Gora ne pravi problem Srbiji i ne može da ga pravi iz razloga što je „Crna Gora istorijski i na svaki drugi način verovatno po svemu najbliža Srbiji“.

„Problem se pravi u svesti: Srbija ne može da se pomiri sa propasti velikosrpske ideje i ne može da se pomiri sa tim da Crna Gora, delovi BiH, Kosovo i još neki delovi Balkana nisu u sastavu velike Srbije, tj. Srbije kako oni to vole da nazivaju. Nisu to nikakve srpske zemlje nego su sada nezavisne države sa kojima se mora uspostaviti partnerski odnos kao što se u dobrosusjedskim odnosima i radi ako hoćete normalan život. Dakle, ne bih to vezivao za Srbiju kao Srbiju nego za jednu propalu ideologiju koja je sebe nametnula kao mejnstrim srpskog patriotizma: otprilike ko nije za veliku Srbiju taj nije Srbin“, ocenjuje Čanak.

On dodaje da je to pogreška u premisi zbog koje već decenijama Srbija ne može da se izvuče iz tog, kako kaže, začaranog kruga, sa jedne strane bavljenja drugima kao krivima za sve što joj se događa, a sa druge strane bavljenjem sobom na pogrešan način.

Govoreći o SPC i odnosu političara, Čanak kaže su „mantija i navijački šal postali panciri pred zakonom u ovoj zemlji“.

„To je ono što je nedopustivo, međutim, koreni svega toga su mnogo dublji. Srbija je formalno sekularna država, a suštinski se stalno na mala vrata uvodi crkva u sve državne organe to neće na dobro izaći jer će u jednom trenutku izazvati gnev prema crkvi jer crkva ovoga trenutka više deluje na tome da deli ljude nego da ih spaja. Neću da ulazim u crkvene stvari, ali ako je aktima Vlade kralja Aleksandara Prvog formirana Ujedinjena SPC u čiji sastav su ušle određene Mitropolije koje su do tada bile pod ingerencijama carigradskog patrijarha kao i autokefalne crnogorska i karlovačka pravoslavna crkva sasvim je jasno da promjenom državnih odnosa, tj nestankom države u kojoj je to trebalo ujediniti da se stanje stvari vrati u realitet današnjih državnih odnosa“, ističe Čanak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari