Čanak: Vlada Srbije odbila predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju Vojvodine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je Vlada Srbije odbila predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju Vojvodine, koje je ta stranka podnela a koji će se naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja Skupštine Srbije.

„Da li to znači da će dati svoje ili će nastaviti da krše Ustav sopstvene zemlje? Mi ćemo se i dalje boriti za interese Vojvodine, sve dok zakoni ne budu usvojeni“, napisao je Čanak na Tviteru.

Čanak je juče izrazio zadovoljstvo što će se, na inicijativu te stranke, u Skupštini Srbije raspravljati o Rezoluciji o Vojvodini i o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i podsetio da su ta dva dokumenta jedini koji se tiču Vojvodine a o kojima će parlament raspravljati, nakon rasprave o omnibus zakonu o nadležnostima Vojvodine, s početka dvehiljaditih.

„Od tada se više nikada pitanje Vojvodine nije ni spomenulo u Skupštini Srbije kao tačka dnevnog reda“, rekao je Čanak na konferenciji za novinare.

Predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju republičkoj skupštini podneli su, pored Čanka i poslanici LSV Olena Papuga i Nada Lazić.

Čanak je podsetio da je Zakon o finansiranju Vojvodine morao biti usvojen još pre deset godina.

„I tih deset godina su deset godina kršenja Ustava, deset godina ignorisanja Ustava i deset godina u kojima Srbija, ako je po pravdi i pravu, ne bi mogla sebe da nazove ni u jednom trenutku pravnom državom“, naveo je Čanak.

On je upitao „kako je moguće da su sva pitanja moguća, osim pitanja Vojvodine“.

„I svi odgovori se nekako iznadju osim odgovora na to zbog čega je autonomija Vojvodine, koja je pogažena uličnim pučem 1988. godine, dodatno ograničena 1990. godine, pretvorena u sedam odsto budžeta Srbije po Ustavu iz 2006. godine“, naveo je Čanak.

Predsednik LSV je ocenio da će, ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali sutrašnjoj sednici, to „pokazati njihov odnos prema Vojvodini, a ne prema aktuelnoj vlasti“.

„Mi u LSV nemamo iluzije da bi aktuelni režim prihvatio Rezoluciju u ovakvom obliku kakav jeste ili ovakav zakon u kakvom je sad obliku predložen skupštini. Ali, to i dalje ne znači da se ne može argumentovati zašto to treba učiniti i zašto ti argumenti ne bi mogli da utiču na javno mnjenje u dovoljnoj meri da u nekoj sutrašnjoj raspravi o istoj temi prevagne zdrav razum i Vojvodina dobije ono što joj istorijski pripada, a to je puna autonomija“, naveo je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari