Centar za demokratiju: Slaviti 5. oktobar kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Srbije 1Foto: EPA, EPA/ SRDJAN SUKI, EPA/ LOISA GOULIAMAKI

Fondacija Centar za demokratiju ocenila je danas da je važno slaviti 5. oktobar kao „jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Srbije” i pored kako se navodi, „izvesnog razočaranja zbog neostvarenih ideala i vrednosti zbog kojih su građana tražili promene pre dve decenije”.

Iz te nevladine organizacije su ocenili da je 5. oktobra 2000. godine „pobedila demokratija” u Srbiji i da je tog datuma „napravljen prekid sa politikom rata, razaranja, zločina i izolacije Srbije”.

„Kao država, Srbija je vraćena u međunarodne institucije, otvorena su vrata novim investicijama, oslobođeni mediji, počeli procesi priključenja Srbije Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju.

Upozorili su da su 20 godina od petooktobarskih promena, institucije u Srbiji „narušene”, da su građani izgubili poverenje u njih, kao i da su na delu „povratak autoritarnim tendencijama, pritisak na medije, nepoštovanje pravne države i podele vlasti”.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Centar za demokratiju: Slaviti 5. oktobar kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Srbije”

  1. „Došla sloboda?“ Gde nema „jednakosti“ (pred zakonom) nema ni „sloboda“! ? Umesto lustracije (i tranzicije političko-ekonomskog sistema) klasičan „prevrat“. Ko je hteo, odmah je video još tada (nije bilo 6 oktobra) da je to „prevrat“. Ako jednu malu državu 10+20 g vodi „ratni lobi“ sve je zarđalo, devastirano i propalo. Njih nekoliko % „podobnih“ (mega-pink) vode sve u zemlji (od kolevke pa do groblja) mi svi ostali smo za njih „neprijatelji“.
    Ps. Pa „vlast“ je zanimalo da se vrati u međunardne institucije, da bi dobijali pare (kredite, donacije,…) da bi pomoću tih para nastavili da vladaju.

  2. PA NORMALNO ZA SRPSKE IZDAJNIKE 5 OKTOBAR JE PRAZNIK JER SU TOGA DANA ULAZILI U BANKE PUSKAMA LJUDIMA OTIMALI POSAO

  3. Pustite vasa romansirana secanja o 5. oktobru. Milena Arezina je napisala punu istinu u knjizi Noc prevare, Dan izdaje . Na naslovnoj strani je verodostojna slika zapaljene skupstine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.