Centar za demokratiju: Slaviti 5. oktobar kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Srbije 1Foto: EPA, EPA/ SRDJAN SUKI, EPA/ LOISA GOULIAMAKI

Fondacija Centar za demokratiju ocenila je danas da je važno slaviti 5. oktobar kao „jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Srbije” i pored kako se navodi, „izvesnog razočaranja zbog neostvarenih ideala i vrednosti zbog kojih su građana tražili promene pre dve decenije”.

Iz te nevladine organizacije su ocenili da je 5. oktobra 2000. godine „pobedila demokratija” u Srbiji i da je tog datuma „napravljen prekid sa politikom rata, razaranja, zločina i izolacije Srbije”.

„Kao država, Srbija je vraćena u međunarodne institucije, otvorena su vrata novim investicijama, oslobođeni mediji, počeli procesi priključenja Srbije Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju.

Upozorili su da su 20 godina od petooktobarskih promena, institucije u Srbiji „narušene”, da su građani izgubili poverenje u njih, kao i da su na delu „povratak autoritarnim tendencijama, pritisak na medije, nepoštovanje pravne države i podele vlasti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari