Čepurin: Dan pobede je veliki i zajednički praznik Srba i Rusa 1Foto: Medija centar

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Beogradu da je 9. maj veliki i zajednički praznik za Srbe i Ruse kojim se obeležava dan najveće pobede u istoriji čovečanstva.

„Danas odajemo priznanje onima koji su platili životom za slom okrutnog, nečovečnog neprijatelja. Slava velikim ruskim i srpskim junacima, pobednicima“, rekao je Čepurin na prijemu povodom državnog praznika Rusije, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

On je kazao da je Drugi svetski rat istorija, ali da se „svetla sećanja na njegove besmrtne junake i njihovu odvažnost i plemenitost neće ugasiti u srcima“ Srba i Rusa.

„Sećamo se kako su naši narodi, prošavši kroz najteža iskušenja na prvoj borbenoj liniji, u partizanskim četama, izdržali i pobedili“, naveo je ruski ambasador.

Čepurin je ocenio da je oslobođenje Beograda u oktobru 1944. godine, koje su zajedno izborili sovjetski i jugoslovenski vojnici, bila „posebna etapa na putu prema velikoj pobedi“.

On je rekao i da se s nestrpljenjem očekuju predstojeće „veličanstvene parade“ povodom Dana pobede, sutra u Moskvi i drugim ruskim gradovima i 10. maja u Nišu.

Prijemu u Ambasadi Rusije u Beogradu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Nenad Popović, predsednik Odbora gornjeg doma ruskog parlamenta za spoljne poslove Konstantin Kosačev, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnici političkih stranaka, diplomatskog kora, vojske i druge zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari