CIK Kosova spremna za još jedne izbore 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija Kosova spremna je da organizuje još jednan izborni proces ukoliko to bude potrebno, izjavila je predsednica CIK Valjdete Daka i napomenula da se moraju ispuniti ustavne obaveze, prenosi RTK.

“Izbore možemo organizovati bilo kada, jer to je naša ustavna obaveza. Ne odlučujemo mi da li ćemo ih organizovati ili ne, ali jedan za drugim izborni proces, svakako jeste izazov”, ocenila je ona.

Ukoliko dođe do ponovnih izbora, Kosovo ima rezervni budžetski fond koji bi mogao da se koristi. Savetnik ministra finansija Ljuljzim Rafuna objasnio je za Ekonomiju Onlajn da u ministarstvu postoji fond koji se može koristiti u slučaju da zemlja ostane bez vlade.

“U Ministarstvu finansija imamo rezervu, mada nismo planirali izbore. Rezerva može da se iskoristiti za izbore”, rekao je on. „Moramo biti oprezni jer se sredstva mogu koristiti do kraja marta“, dodao je on. Kako je rekao, u prvim mesecima naredne godine, primenjivaće se automatski Zakon o budžetu za 2019, jer još nije usvojen budžet za 2020. godinu.

Prevremeni parlametarni izbori na Kosovu, koji su usledili nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja, održani su 6. oktobra, međutim do sporazuma oko formiranja vlade još nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari