CIK: Prebrojano 80 odsto glasova sa biračkih mesta na Kosovu na kojima je ponovljeno brojanje 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (arhiva)

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je da su do jutros ponovo prebrojani glasovi sa 253 od ukupno 314 glasačkih mesta na kojima je ponovljeno brojanje zbog tehničkih problema.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da je do ponedeljka u ponoć prebrojano 80 odsto glasova, te da je planirano da danas budu ponovo prebrojani i listići sa preostalog 61 biračkog mesta.

Odluka CIK-a o ponovnom brojanju na 314 biračkih mesta doneta je u skladu sa preporukama Centra za brojanje i rezultate zbog tehničkih problema sa jednim brojem glasačkih listića.

Za 10 biračkih mesta odlučeno je da se u potpunosti prebroje glasovi, zbog propusta poput nedostatka glasačkih listića i potpisa članova biračkog odbora dok je ponovno prebrojavanje na ostalim mestima naloženo zbog tehničke greške u obliku rezultata političkih subjekata, što je rezultiralo time da glasovi ispitanika nisu navedeni u odgovarajućoj rubrici, pa je usled toga došlo do odstupanja između glasova stranaka i kandidata.

Hospitalizovani zvaničnici CIK-a nisu zarazno bolesni

Medicinske analize u slučaju 11 hospitalizovanih zvaničnika Centralne izborne komisije Kosova zbog alergije nakon kontakta sa kovertama koje su dopremljene iz centralne Srbije pokazale su da se ne radi o zaraznoj bolesti, dok će koverte biti analizirane izvan Kosova, saopšteno je danas iz Državnog tužilaštva i KBCK.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtim Muniši je danas izjavio da je odlučeno da se analiza koverata sa glasačkim listićima iz Srbije uradi van Kosova.

Po njemu je još uvek rano govoriti o uzrocima koji su doveli do alergije, ali je, kako je rekao, tužilaštvo preduzelo sve potrebne istražne radnje.

„Analize treba da se urade van zemlje zato što nemamo laboratoriju koja radi tako detaljne analize, kako se sada traži“, naveo je Muniši i dodao da se trenutno radi na identifikaciji ustanove gde će se analize obaviti.

Istovremeno, na zajedničkoj konferenciji za novinare vršilaca dužnosti direktora Infektivne klinike Kosova Lindite Beriša, direktora Kliničko bolničkog centra Basri Sejdija i direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Nasera Ramadanija rečeno je da rezultati analiza 11 osoba koje su smeštene na Infektivnoj klinici u Prištini pokazali su da nema zaraznog sindroma, a ostale analize koje se tiču izvora trovanja pitanje su forenzike.

„Na osnovu rezultata iz uzetih briseva, isključuje se mogućnost da se radi o nekoj zaraznoj bolesti. Sve laboratorijske analize iz biohemijskog instituta su u normalnim vrednostima, dok i brisevi isključuju mogućnost nekog zaraznog sindroma“, kazala je Beriša.

Ona je dodala da je ta klinika radila na analizi zaraznih uzročnika, dok se na „ostale rezultate čeka“.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani kazao je da kada su u nedelju tretirani pacijenti, odmah su poslati i uzorci na laboratorijsku analizu.

„Ostale analize van medicinskog domena, faktički infektivne klinike, a koje se tiču izvora trovanja su u nadležnosti ostalih relevantnih institucija, odnosno forenzike“, kazao je Ramadani.

Inače, svi pacijenti se osećaju dobro, i očekuje se da nakon 24 sata izađu iz bolnice.

Predsednik Kosova Hašim Tači je prethodno na sastanku sa predsednicom Centralne Izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, Državnim tužiocem Kosova Aleksandram Ljumezijem i direktorom Kosovske obaveštajne agencije Špendom Mađunijem, saopštio da će ispitivanja u slučaju trovanja verifikatora glasova obaviti kosovski i međunarodni stručnjaci.

U međuvremenu, 15.500 glasova iz dijaspore, koji su zajedno sa glasovima iz centralne Srbije bili u prostorijama Ministarstva infrastrukture, prebačeno je u Centar za prebrojavanje, dok će glasovi iz Srbije ostati u zgradi Ministarstva.

Kako je rečeno, radi se o 3.700 koverti iz centralne Srbije.

Zbog nastale alergije, o kojoj se i dalje ne zna koje je vrste, proces verifikacije glasova iz Srbije u nedelju je prekinut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari