Čomić izdala principe i poslala poruku "svi su isti" 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Ulazak u Vladu autokrate Aleksandra Vučića predstavlja izdaju svih principa za koje se Gordana Čomić svojevremeno zalagala.

Preuzimanjem preletača iz drugih stranaka, Vučić vrši destrukciju ukupnog političkog sistema i obesmišljava izbore i glasanje građana za neku od politika koje nude stranke – poručuju sagovornici Danasa, koji komentarišu odluku dugogodišnje funkcionerke i poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić da prihvati ponudu Aleksandra Vučića i stane na čelo ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da je potez Gordane Čomić njena lična odluka, ali da hipoteku takve politike nose svi, jer se na taj način „potvrđuje“ teza da su svi isti.

– Nakon osam godina vladavine ovakve vlasti ne mogu da poverujem u nečiju naivnost da svojim ulaskom misli da može da promeni sistem iznutra, a ne da će ga takav sistem progutati, isprljati i ispljunuti. Pogotovo ne mogu da poverujem u to ukoliko se na takav potez odluči neko ko ima toliko iskustva u politici. Uostalom, svako bira svoj put, ali jeste pomalo tužno kad neko sa svog puta skrene u tako kasnoj fazi – navodi Grbović.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, konstatuje da je Gordana Čomić ulaskom u Vladu prešla iz opozicije u vlast. On upozorava da je mnogo opasnije što je Vučić na taj način dodatno obesmislio izbore i glasanje građana za neku od politika koje nude stranke.

– To ne bi trebalo nikog da čudi jer SNS ni nema politiku. Oni nude populizam i podele na „njih“ i „nas“, pa je onda jasno da je Gordana Čomić, pristajući na ministarsko mesto, odabrala tu stranu koja deli građane Srbije – naglašava Movsesijan.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić poručuje da je zgranuta, naročito jer Gordanu Čomić poznaje skoro 20 godina. Ona podseća da je Čomić bila istaknuta opozicionarka.

– Ulaziti u Vladu Aleksandra Vučića, čoveka koji je autokrata, da ne kažem diktator, predstavlja izdaju svih principa za koje se Gordana Čomić svojevremeno zalagala – ocenjuje Rašković Ivić.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, ukazuje na činjenicu da iskustva sa preletačima narušavaju poverenje građana u političke stranke i demokratske procese. On dodaje da ne razume akt Gordane Čomić kojim, prema njegovom mišljenju, u poslednjoj fazi političke karijere baca senku na sav svoj pređašnji rad.

Čomić izdala principe i poslala poruku "svi su isti" 2

– Jasno je i da Vučić, preuzimanjem preletača iz drugih stranaka, vrši destrukciju ukupnog političkog sistema i demokratskog duha u Srbiji. Međutim, umesto što svoj aktivizam sve više svodimo na puko komentarisanje zbivanja oko nas, potrebno je da kao opozicija sagledamo razloge naše fragmentiranosti i nemoći. U tom smislu daleko je važnije naše okupljanje i novi zajednički program delovanja od toga šta je uradila Gordana Čomić – smatra Samofalov.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić angažman Gordane Čomić karakteriše kao izuzetno lošu poruku građanski opredeljenim biračima. On podseća da je Čomić 2018. godine bila kandidatkinja za predsednicu DS-a, te da samim tim ima veću odgovornost prema politici uopšte, a posebno prema politici DS-a koja je iznedrila jedinog premijera reformatora Zorana Đinđića.

– On je žrtvovao sopstveni život ne želeći da pravi političke kompromise. Nažalost, Gordana Čomić se opredelila da uđe u besciljnu vladu sastavljenu po principu švedskog stola. Čomić je sramotno, zarad ličnih sitnih interesa, dezavuisala sve birače koji su za nju glasali i svrstala se u red onih koji obesmišljavaju politiku i građane guraju u apatiju – smatra Vuletić.

Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta kaže da u njemu, nažalost, nije ostalo nimalo kapaciteta za razočaravanje, posebno ne za one spoljne manifestacije toga, poput zgražavanja ili čuđenja.

– Problem je što je to sad iskustvo većine, pa je zbog previše toga ovde postalo nemoguće ljude očarati. Svaki se politički angažman prihvata sa podozrenjem i pretpostavkom krivice. Iskusniji od mene shvatili su poruku onog njenog srednjeg prsta još tokom kampanje. Često se takve promene komentarišu kao one u profesionalnom sportu, iz kluba u klub, nalazeći razumevanja za one „koji od toga žive“. Ovde se, međutim, ne radi o bojama dresa, već o suštinskim, možda čak životnim vrednostima i opasno je tako ih banalizovati – navodi Voštinić.

On dodaje da mu je bitno da sam pripada ekipi kojoj je važnije da se ne obruka, pa i po cenu malobrojnosti ili ikakve političke relevantnosti u budućnosti, te da o drugima više i ne razmišlja.

– Važnije je u kakvom si društvu nego da li si u većini – zaključuje Voštinić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

74 reagovanja na “Čomić izdala principe i poslala poruku „svi su isti“”

 1. Odlučila se da živi od nečega.20 godina slupamo njene isprazne priče.A da nije preletela od čega i živela.Šta zna da radi.Bruka.

    • Nije on pobedio na izborima nego kompromisom postavljen,i isto tako brzo smenjen.

   • Ovo je ljudska otpad i nistatija.Jasno je da ovakva otpad upropasti svaku dobru ideju, i noje cudo sto je DOS doziveo onu sudbinu.

  • Odavno se vidi da je žuta stranka rasadnik preletača, kad ne znaš ništa drugo da radiš, živiš od politike. A njih nije briga za moral i imaju samo jedan princip, samo da je meni dobro šta me briga za druge.

 2. Nije ro „destrukcija ukupnog političkog sistema“ već konsolidacija i sabornost. Ljudima, kojima su haos, beznanje i paljenje Skupštine, najlepši osećaji i idilični prizori, svaki vid normalne saradnje predstavlja „destrukciju“?! Ne znam na koji je to način Čomićka „izdala principe“ ili, možda još bolje, na koji način će ih ovi koji odbijaju svaki razgovor i saranju /valjda u nedostatku bilo kakvih ideja/, sačuvati te svoje principe? Još jasnije, KOJI SU TO PRINCIPI?

  • Gordana je Izdala svoje principe na isti način na koji je Aleksandar izdao svoje.
   Današnji predsednik se dvadeset godina zalagao za Srbiju od Karlobaga do Đevđelije, za Srbiju u okviru RF, izričito protiv EU i zapadnih zemalja. Danas čini gotvo sve suprotno. S one strane ostao je samo Šešelj sa radikalima
   Gordana Čomić je u politiku ušla sredinom devedesetih diveći se vrednostima Demokratske stranke i idejama pokojnog Zorana Đinđića. Diplomirana fizičarka je pre nekoliko godina za skupštinskom govornicom zaključila da je jedno sigurno, da je u Srbiji pobedila politika Zorana Đinđića, tj. njeno pristupanje EU, što je tačno, i onaje ovom izjavom našla alibi da se približi SNS koja je sprovodeći baš tu politiku napravila rakovu obratnicu.
   Ako je SnS izdao princip zarad vlasti i privilegija, isto je učinila Gordana Čomić.
   Naravno, i Vučić i Čomić će naći izgovor, a on se svodi na pitanje, od čega živeti, šta jesti
   Slične stvari su radile poturice sa istim obrazloženjima. I ne samo oni. Vekovna praksa dela srpskog naciona je nesabornost.
   Da li oni koji menjaju svoje ideje imaju pravo na ovo, odgovor je da imaju. Ali onda ne bi trebalo da druge nazivaju izdajnicima. Nikad nisu ni imali ovo pravo, sada ga nemaju ni moralno.
   Da li se prozvani bore za za boljitak Srbije ? Da, bore se, ali u svojoj kući.

   • Gordana nije izdala svoje principe ni slučajno! Pored svih funkcija u parlamentu i stranci uspela je da bude i član devet Upravnih odbora.. Njen osnovni princip: Take money and run.! Uveliko funkcioniše , naročito sada. BITI U VLASTI UVEK!

  • reklo bi se da je sabornost vrednost do koje Vi drzite, ali se necu nikad sabrati sa Vama, a ovo o haosu, beznanju i paljenju Skupstine kao da ste napamet naucili od Dusana Cukica

  • Konsolidacija i sabornost?! Ne razumem na šta mislite pod „konsolidacija“ i ne vidim da je nekome ko je tako nadmoćno „pobedio“ na „izborima“ potrebna bilo kakva „konsolidacija“ (biće da vi ne znate šta tačno znači ta reč i upotrebili ste je u potpuno pogrešnom kontekstu).
   Ali odlično razumem na šta mislite pod „sabornost“: unisono horsko duvanje u istu tikvu pod Vođinom dirigenstkom palicom. Tako se u vašem botovskom svetu shvata pojam „sabornost“. Ali ne i u mom…
   „Normalna saradnja“ je kod vas oduvek bilo jednako „preletanje i bezuslovno priklanjanje Vođi“.

  • …da će pljuvanje po dosadašnjoj sopstvenoj političkoj karijeri biti branjeno od strane dežurnog advokata AV-a i njegovog režima na ovom portalu? (Koji naravno nije za ovaj destruktivni režim, bla, bla…)

 3. Kojih principa? Da ima principe odavno bi napustila politiku. Sta to SNS radis sto DS nije radio dok je bio na vlasti? Lazna obecanja? Botovi? Zaposljavanje po partijskoj liniji? Treba se malo prisetiti zasto su zuti izgubili vlast.

  • Bas tako. Zuti su igubili vlast na IZBORIMA! Kod Vucica NEMA izbora. Ili si sa njim, ili te nema. I nema tog siledzijstva koje nece primeniti da bi osvojio apsolutnu vlast. To je samo jedna, u ovom trenutku, najveca razlika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.