Čović insistira da se reši slučaj u Potočarima 1

Ostaje kao veliki šamar Bosni i Hercegovini (BIH) napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima pre dve godine, ali i sada je šamar institucijama u BIH koje nisu u stanju da transparentno reše pitanje tog događaja, ocenio je danas predsedavajući Predsedništva BIH Dragan Čović.

„To je šamar BIH, jer kada ste domaćin onda se morate tako odnositi prema gostu“, rekao je Čović na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sarajevu.

„Učinićemo sve da se to reši, jer tamo je bilo puno nas koji predstavljamo državu, međunarodnih predstavnika, bilo je puno vas novinara, kamera koje su sve zabeležile“, dodao je on.

Čović je rekao da će se insitirati da se do kraja rasvetli slučaj, otkriju organizatori i nalogodavci tog incidenta.

„Ne može se to staviti pod tepih, a graditi dobre odnose“, rekao je Čović i istakao da je Vučić odmah pružio ruku.

Otišli smo u Beograd i Vučić je pokazao kako se domaćin ponaša. I ovo je iskušenje prema BIH, jesmo li spremni za izazove, ocenio je Čović.

„Ovo je početak novog odnosa u saradnji između predsednika Srbije i Predsedništva BIH, a nama i ohrabrenje da mi u BIH zbijemo redove i izađemo iz krize na nivou države“, smatra Čović.

„Ako bi u BIH budemo na tragu razgovora kakav smo danas imali sa Vučićem, imovinski odnosi, granice, energetska problematika, devizna štednja, preko radnih grupa naših vlada mogu biti vrlo brzo iza nas kao problem trajno rešenena“, predvideo je Čović.

Čović je rekao da su članovi Predsedništva sa Vučićem razgovarali o pitanju granice, dodajući da je to bitno za BIH, kao i da je to pitanje rešeno sa Crnom Gorom i da je uveren da će to pitanje brzo biti dogovoreno i sa Srbijom.

On je ukazao i na potrebu povezivanja kada je u pitanju infrastruktura i u tom smislu apostrofirao autoput Beograd – Sarajevo.

„Suština je da bi u BIH izlazimo sa zajedničkim stavovima, jer nam je prižena ruka sa druge strane i to treba da iskoristimo“, zaključio je Čović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari