Crnobrnja: Primena zakona u regionu spora 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Moramo da priznamo da brzina evropskih integracija ne zavisi toliko od Evropske unije koliko od sporosti zemalja regiona u primeni zakona, izjavio je danas predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja i ukazao na problem porasta evroskepticizma.

rnobrnja je na konferenciji „Poruke sa Zapadnog Balkana“ predočio da se mnoge vlade i skupštinske većine na kraju mandata hvale brojem usvojenih zakona, ali da zaboravljaju pitanje primene.

On je ukazao i da se zemlje regiona suočavaju sa evroskepticizmom, ali je konstatovao da je taj problem uočljiv i u članicama EU.

Nemački ambasador Aksel Ditman je istakao da pitanje vladavine prava leћi u središtu procesa evropskih integracija.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom daFoto:

FoNet/Aleksandar Levajković

je posle Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povećana trgovinska razmena EU i Srbije, ali je ukazao da bi istovremeno ekonomska saradnja unutar samog regiona mogla da se poboljša.

I član Pregovaračkog tima Srbije za pridruživanje EU Vladimir Ateljević je pohvalio rezultate Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju konsattujući da je Srbija uspela da popravi svoj trgovinski bilans sa brojnim zemljama EU.

Kao drugu vidljivu korist od procesa evropskih integracija, Ateljević je pomenuo viznu liberalizaciju za koju je naveo da je omogućila građanima Srbije da vide kakva je zapravo EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari