Crnogorski šef diplomatije: Tenzije sa Srbijom ozbiljnija stvar od jednog izbornog kalendara 1Foto: Beta/Saša Matić

Crnogorski ministar inostranih poslova Srđan Darmanović izjavio je večeras da bi voleo da nakon izbora u Srbiji i nakon otvaranja granica dođe do smirivanja tenzija ali da se boji da je reč o ozbiljnijoj stvari od jednog izbornog kalendara.

„Ja bih voleo da je ovo sa Srbijom sve samo jedna izborna šarada, gde je potrebno stići do izbora u Srbiji 21. juna, da će nakon toga doći do zaustavljanja regionalnih komplikacija, pogotovo sa Crnom Gorom“, rekao je on za TV Crne Gore.

Kako je dodao, to bi bilo olakšanje, jer tenzije niko ne priželjkuje.

„Ali se bojim da stvari stoje drugačije i da je ovo dugoročnija strategija srpskih vladajućih krugova, da su oni usvojili politiku nacionalističkih krugova kao svoju i da će to potrajati, snažnim intenzitetom, sve do naših izbora. Tako da ćemo se još toga nagledati. Politizacije statusa Srba u Crnoj Grnoj Gori, negiranja crnogorske nacije, mislim da toliki stepen uplitanja u poslove susedne zemlje se teško odvija iskuljučivo za potrebe izborne kampanje u Beogradu“, naveo je Darmanović.

On je, odgovarajući na pitanje o mogućoj poseti predsjednika Mila Đukanovića Beogradu, kazao da je redosled drugačiji.

„Ako se dobro sećam redosleda na redu je sada da Vučić dođe u Crnu Goru, viđećemo“, rekao je on.

Darmanović kaže da je predsednica Vlade u Srbiji Ana Brnabić našla za shodno da da izjavu o Budvi iako je bilo dosta uzdržana, ali to je već uzelo previše maha.

„Zamislite da premijer Marković daje izjavu o nekom lokalnom problemu u Leskovcu“, rekao je Darmanović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na razum povodom najnovijih događaja u Crnoj Gori i hapšenja smenjenih čelnika opštine Budva, i naglasila da su najvažniji regionalna stabilnost i regionalno povezivanje.

Smenjeni čelnici Opštine Budva Marko Carević i Krsto Radović i ostali opštinski funkcioneri pušteni su na slobodu, nakon hapšenja tokom nereda prilikom blokade opštinske zgrade i jutrošnje intervencije crnogorske policije.

Na sluslušanju je sin Marka Carevića koga Tužilaštvo tereti za napad na policajca koji je tokom intervencije zadobio lakše tjelesne povrede.

Građani su se večeras okupili ispred Centra bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari