Da li će političke konsultacije kod Vučića postati redovne? 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Umesto istinskog političkog dijaloga, u Srbiji na delu su „politički monolog“ Aleksandra Vučića i „farsa“, konstatuju za Danas predstavnici opozicije, odgovarajući na pitanje očekuju li da konsultacije u Predsedništvu Srbije na Andrićevom vencu postanu redovna politička praksa.

Podsetimo, predsednik države Aleksandar Vučić održao je prekjuče „hitne“ konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima u Vladi i predstavnicima obaveštajnih i bezbednosnih agencija nakon što je Evropska komisija saopštila da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Narodna poslanica Dijana Vukomanović kaže za Danas da „bez obzira na kojoj je funkciji Aleksandar Vučić – funkciji lidera SNS, predsednika Vlade ili predsednika Srbije, bilo kakve konsultacije različitih aktera sa njim se pretvaraju u Vučićev monolog“.

– Umesto konstruktivnog dijaloga, imamo simulaciju konsultacija i beskrajni Vučićev lični marketing, koji će mu naneti štetu – vratiće mu se kao bumerang. On je, u stvari, usamljen na vlasti. Čak ni njegovi najbliži saradnici ne žele da preuzmu deo odgovornosti za kontradiktorne odluke koje on donosi, smatra naša sagovornica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ukazuje za Danas da je „za sada bilo logično da konsultacija bude oko Kosova i Metohije, odnosno teme koju je predsednik Srbije sam pokrenuo, ali njih nema“.

– Zato ne vidim na osnovu čega bi se moglo očekivati da one postanu redovna praksa u budućnosti. Mnogo važnije od toga je otvaranje političkog dijaloga o najvažnijim pitanjima u medijima, posebno na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Nažalost, sada takva rasprava suštinski ne postoji, naglašava Jovanović.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović navodi za Danas da ne očekuje „bilo kakve ozbiljne konsultacije sa čovekom koji prezire svoj narod a naročito ljude koji drugačije misle od njega“.

– Sumnjam da je do konsultacija čoveku koji protivnike javno vređa, etiketira i blati, u formi monologa, jer on misli da je dijalog ponavljanje pesmice u desetercu koju vas je naučio Šešelj na sednici Otadžbinske uprave, poručuje Stefanović.

Bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić kaže za Danas da „u zemlji kojom autokratski vlada jedan čovek sve su konsultacije farsa“.

– One služe Vučiću kao alibi kada treba donese osetljivije i rizičnije odluke, pa su, tobože, te odluke donete od strane više ljudi. Jedina istina je da se u Srbiji danas Vučić konsultuje samo sam sa sobom, a Vlada i Parlament, kao i Ustav, imaju samo formalni, a ne suštinski značaj. Ne ličimo mi na uređenu državu u kojoj postoji dijalog i konsultacije, već na orijentalnu despotiju, zaključuje Pajtić.

Nikolićeva praksa

Vučićev prethodnik na funkciji Tomislav Nikolić nije često pozivao predstavnike izvršne vlasti na konsultacije na Andrićev venac tokom petogodišnjeg mandata. Teme tih razgovora bile su Republika Srpska, situacija na Kosovu i slično, a uglavnom se radilo o sastancima na kojima je učestvovao mali broj zvaničnika, i to u dogovoru sa Vučićem, u tadašnjem svojstvu premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari