Foto: FoNet/AP

…predsednici Tomislav Nikolić Nikolić, Aleksandar Vučić Vučić ili pak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otići na inauguraciju novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja bi trebalo da bude 14. maja, juče nismo uspeli da saznamo.

Produbljivanje saradnje srpskog i francuskog naroda kao uverenje premijera Srbije Vučića izraženo u čestitki izabranom predsedniku Francuske, kao i isticanje da Makron u Srbiji ima partnera koji želi da doprinese daljem razvoju i unapređenju istorijskih i prijateljskih veza dve zemlje na koje u svojoj čestitki ukazuje odlazeći srpski predsednik Nikolić, i odluka Vlade Srbije da srpski zvaničnici ubuduće svedu kontakte sa francuskim kolegama na minimum nikako ne idu zajedno.

Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, za Danas kaže da bi bila velika greška ukoliko predstavnici Srbije ne bi otišli na inauguraciju.

– Francuskoj to svakako ne bi naškodilo ni na koji način, a mi bismo sami sebi pucali u nogu. Nepojavljivanje će biti zabeleženo a onda posle ne treba da se čudimo nekim mogućim postupcima Francuske – navodi Diklić.

On dodaje da ako to bude zaista svečana inauguracija na kojoj će se pojaviti najvažniji ljudi EU, s obzirom na podršku koju su davali Makronu, Srbija može da izabere da se u tom društvu ne nalazi, ali da bi to bila loša odluka.

Na pitanje da proceni da li bi ipak uzimajući sve u obzir moglo da dođe do promene odluke o zabrani putovanja, on odgovara da je Aleksandar Vučić u jednom trenutku rekao da je to samo preporuka i da možda može da bude prekršena, a da je i moguće da će na inauguraciju otići niži nivo funkcionera od predsednika, na primer ministar spoljnih poslova.

Upitan, da li bi u Pariz trebao da ode odlazeći predsednik Tomislav Nikolić ili izabrani Aleksandar Vučić, on odgovara da će Francuska poslati poziv predsedniku, a da je na njima dvojici da se dogovore ko će ići.

Uprkos svemu Nikolić i Vučić juče su uputili čestitke Makronu. Nikolić je u pismu izrazio nadu da će odnosi Srbije i Francuske ubuduće biti bolji, saopštila je pres- služba predsednika Srbije. „Dozvolite mi da Vam, povodom izbora na funkciju predsednika Republike Francuske, u ime građana Srbije i u svoje ime, uputim iskrene čestitke i najlepše želje za uspeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti“, napisao je Nikolić. „Želim da istaknem da u Srbiji imate partnera koji želi da doprinese daljem razvoju i unapređenju naših istorijskih i prijateljskih veza. Nadam se da će bilateralni odnosi ubuduće biti bolji“, istakao je Nikolić.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić čestitao je „sa nadom da ćete tu zahtevnu dužnost obavljati posvećeno i odgovorno na dobrobit Republike Francuske i njenih građana, kao i u korist porodice država Evropske unije kojoj Republike Srbija teži da pripada“. „Uveren sam da će Vaš predsednički mandat značiti produbljivanje saradnje srpskog i francuskog naroda“, navodi se u čestitki Vučića.
Podsetimo, Vlada Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti toj zemlji. Kako se navodi, ta odluka je jedan u nizu odgovora na odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, koga sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine. Srpski zvaničnici će svesti na minimum kontakte sa francuskim kolegama, a ambasadorki Francuske Kristin Moro uručena je protestna nota u kojoj se iznosi stav Srbije da je reč o politički motivisanoj odluci koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je Srbija dostavila, među kojima su i izjave preživelih svedoka.