Dačić: Bez kompromisa sa Prištinom, nema te inicijative zbog koje će Srbija morati nešto da prihvati 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da vladajućoj koaliciji u Srbiji „ne pada na pamet“ da „izda“ Kosovo i da nije realna opcija u kojoj je priznanje nezavisnosti konačno rešenje dijaloga sa Prištinom.

Navodeći da Kosovo trenutno može da računa na „svega“ 92 od 193 glasa u UN, Dačić je ocenio da i u Prištini i na Zapadu moraju biti svesni te „nove političke realnosti“.

„Oni se vrte u krug. Ne razumeju jednu stvar. Pravo na samoopredeljenje pripada jednom narodu. Oni treba da se izjasne da li su oni albanski ili kosovski narod. Ako su albanski narod, albanski narod je svoje pravo na samoopredeljenje ostvario stvaranjem Albanije. Ne može jedan narod da ima dva prava na samoopredeljenje i stvaranje dve države“, naveo je Dačić za portal Kosovo onlajn.

Kazao je da ukoliko ne bude predloga za kompromis, „nema te inicijative koja će dovesti do toga da Srbija mora nešto da prihvati“.

„Neko smatra da je to dijalog u kojem je konačno rešenje da Srbija prizna Kosovo. To je nerealno i neće se desiti. Administracija Donalda Trampa je jedina shvatila da je potrebno naći određeni kompromis i što pre to shvate neke evropske zemlje i nateraju Prištinu da razgovara o kompromisu, pre će doći do rešenja“, ocenio je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Istakao je da je „suština“ problema u tome što „niti Srbija ima puni suverenitet nad celom teritorijom Kosova, niti Kosovo, kao navodno nezavisna država, ima puni suverenitet nad celim Kosovom“.

„Znam da bi neki najradije pomislili da je najbolje rešenje, a možda i u Srbiji neko navija za to, da se vojno osvoji deo gde Priština nema suverenitet, gde žive Srbi. Srbija to svakako neće dozvoliti. Zato, držimo se pregovaračkog stola i tražimo rešenje i želimo da se to desi što pre“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari