Dačić: Rešenje je u kombinaciji Dejtonskog sporazuma i sporazuma iz Vašingtona 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Dačić je u emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije rekao kako se sada vidi da je rešenje u nekoj kombinaciji Dejtonskog sporazuma i sporazuma iz Vašingtona i da Evropskoj uniji nedostaje gvozdena pesnica.

„Mi ne bežimo od političkog rešenja. Mislimo da je sledeći korak da se sagleda koja su to moguća politička rešenja i da se ide na to da se mora prihvatiti neko pravedno rešenje za ovo pitanje, inače, nećemo moći samo ekonomijom“, rekao je Dačić.

On je dodao da, bez obzira gde će političko rešenje da se desi, sve mora da se reši u Savetu bezbednosti UN i da je nemoguće rešiti bez velikih država – SAD, Kine, Rusije, ali i Francuske i Nemačke.

Dačić je rekao kako je veliko pitanje da li Srbiji više odgovara da se stvari reše u EU ili na osnovu predloga Grenela i da mu se, kada pogleda stavove Nemačke i fleksibilnost razgovora sa SAD, ponekad čini da je lakše razgovarati sa američkom administracijom.

Politički analitičar iz Vašingtona, Obrad Kesić ocenio je da svojim potezima SAD pokazuju da su spremni da „izguraju“ ono što su obećali i da je ton ove posete bio drugačiji, te da su izjave da Srbija drži SAD za reč neobične za političare iz SAD.

On je rekao da je sporazum iz Vašingtona važan s ekonomskog aspekta, jer otvara ekonomske prilike za ceo region, jer sa dolaskom Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) američki investitori gledaju drugačije na region, čime se stvara slika Srbije kao stabilnog tržišta.

Kesić je ocenio kao „veoma važno“ to što je Priština potpisala sporazum u Vašingtonu, iako su ranije rekli da neće potpisivati ništa, ako se ne reši pitanje statusa, kao i da je važno da su potpisali podelu nadležnosti oko Gazivoda.

On je to smatra veoma važnim jer pravi promenu u odnosu na ranije američke administracije, da se tako reše i politička pitanja – podeljenim nadležnostima.

Dačić je komentarisao i inicijativu da se zajednički obnove zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije i dodao da je Srbija više puta u NATO govorila da je dobro da i oni učestvuju u obnovi, ali da Vlada tek treba da vidi da li će se te zgrade obnavljati u vojne svrhe ili u druge svrhe, poput hotela.

Kesić je istakao kako bi voleo da se te ruševine očuvaju, kao sećanje na loše stvari koje su uradile ne samo SAD, već i EU.

Predstavnica EPUS Suzana Grubješić ocenila je da se Brisel malo trgao kada je video imenovanje specijalnog izaslanika predsednika SAD, a da se posle sporazuma u Vašingtonu vidi oprez Brisela.

„Mislim da im ovo ide u prilog, ako se ekonomski normalizuju stvari, ovo otvara put za normalizaciju političkih odnosa“, rekla je Grubješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari