Dačić: Građani ne smeju biti taoci samovolje Prištine 1Foto: Beta/AUN/Loey Felipe

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je večeras da obični građani, Srbi i nealbanci na Kosovu, ne smeju biti taoci samoovolje Prištine, nego im se moraju omogućiti osnovna ljudska prava i pre postizanja sporazuma sa Beogradom.

Dačić je, u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, rekao da već 22. put govori na sednici tog tela i da, nažalost, opet mora da konstatuje da se Srbima i nealbancima ne omogućuje život dostojan čoveka i da su ljudska prava prestala da budu tema nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Srbija je spremna za razgovore već sutra, ako se za to stvore uslovi, poručio je Dačić, ističući da se postavlja pitanje ko je smislio uvođenje taksi, zbog čega su pregovori prekinuti i čime ih opravdavaju.

Dačić je, često u svom govoru ponavljajući „takozvano Kosovo“, ukazao i na to da se od Srbije traži da prestane sa lobiranjem za povlačenje nezavisnosti Kosova, a da Priština, istovremeno radi u drugom smeru, lobira za priznanje. Onda to tražite i od Prištine, a i vi prestanite da to radite. Neke velike sile članice Saveta bezbednosti su na svakoj sednici tražile da se prizna Kosovo. Mi možda jesmo mali, ali nismo glupi, rekao je on.

Dačić je konstatovao kako sada ostaje nada da će Priština uvideti da bez Srbije ne može ništa da postigne i da će posle formiranja nove kosovske vlade ukinuti takse i time omogućiti nastavak dijaloga.

On je upozorio i na dešavanja posle izbora, kada je Priština u cilju ignorisanja izborne volje Srba „pribegla ponovo izmišljenim incidentima, poput trovanja“.

Dačić je naglasio da scene brojanja glasova pristiglih iz Srbije, „zaštitna odela, skafanderi svemirskog tipa“ kao iz forenzičkih tv-serija predstavljaju „nastavak epidemije laži“ koja stalno dolazi iz Prištine.

„Ovakve očigledne manipulacije Prištine možda su mogle da prođu u prošlosti, ali očekujemo da je ovog puta međunarodna zajednica prozrela prave namere Prištine i štetnost ovakvog ponašanja i da će u najmanju ruku to osuditi. Stvar je jasna ili je bilo ili nije bilo trovanja. Lekari su utvrdili da nije bilo“, naglasio je Dačić.

Navodeći kako Aljbin Kurti, „potencijalni premijer Kosova“, koji tokom svog celokupnog političkog angažmana „neskriveno zastupa ideju Velike Albanije“, posle izbora pokazao „da od te ideje nema nameru da odustane“ „Nakon izbora (Kurti) u svojoj kancelariji prima i predstavnike vaših zemalja na počasnom mestu ističe zastavu Albanije, bez zastave tzv. Kosova. Ovde se postavlja jedno veoma ozbiljno pitanje: da li činjenica da su se pojedini diplomatski predstavnici fotografisali u ovakvom dekoru govori o tome da neki članovi međunarodne zajednice daju legitimitet ovim opasnim i destabilizujućim namerama?“, pitao je Dačić.

On je ukazao i na činjenicu da se na Kosovo vratilo 250 boraca Islamske države sa sirijskog i drugih ratišta, što je ocenio kao potencijalnu opasnost za celu Evropu. Osvrćući se na ranije tvrdnje ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku kako Albanci nisu imali pravo da na Kosovu koriste svoj jezik, Dačić je zapitao kako je nije sramota da tako nešto govori, i pokazao izvod iz matične knjige rođenih iz 1990. godine, ispisan dvojezično – na srpskom i albnanskom.

On je Čitaku pitao i zašto nije tražila otpust iz državljanstva Srbije, iako je to mogla, pa naveo i broj i datum kad je upisana u državljanstvo 1980. godine, kad je rođena. Pa nemojte da govorite tako o svojoj državi, „prekorio“ je Dačić Vljoru Čitaku.

Dačić je, podsećajući na dosadašnje akcije specijalnih jedinica koosvske policije ROSU na severu kosova, insistirao da je „od izuzetne važnosti striktno poštovanje dogovora postignutog prilikom sklapanja Briselskog sporazuma“. Uloga Kfora je da „deluje kao presudni faktor odvraćanja da se takve ili slične akcije na preduzimaju jer mogu da izazovu dodatnu nestabilnost i potencijalnu spiralu nasilja koje se teško može kontrolisati“, naglasio je Dačić.

Srpski šef diplomatije upozorio je da „situacija na terenu i dalje nalaže aktivan angažman Unmika“, kao i drugih misija na Kosovu (EULEKS, KFOR, OMIK), uz ocenu da je njihova „uloga od izuzetne važnosti za ispunjavanje mandata definisanog Rezolucijom 1244 SB UN i od ključnog je značaja za fizičku bezbednost i sudbinu mnogih“ na Kosovu.

Dačić je posebno istakao „značaj poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, kojom je potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i koja je i dalje na snazi“, kao i „pravni okvir koji je u skladu sa Rezolucijom“, a uspostavio ga je Unmik.

„Zbog svega toga jasno je da o Kosovu i Metohiji moramo da nastavimo da razgovaramo u Savetu bezbednosti“, poručio je Dačić i svom izlaganju u sedištu UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari