Dačić i ministarka Gvatemale otvorili ulicu Migela Anhela Asturijasa u Beogradu 1Foto: beta/Ministartsvo spoljnih poslova /Ognjen Stevanović/

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministarka inostranih poslova Gvatemale Sandra Hovel Polanko svečano su danas otvorili ulicu Migela Anhela Asturijasa u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Ovim svečanim činom dobijam priliku da uzvratim našoj dragoj gošći na izuzetnom gostoprimstvu tokom moje posete Gvatemali u martu ove godine, kada smo zajedno u Gvatemala Sitiju svečano otvorili ulicu nazvanu po našem laureatu Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pored činjenice da su Andrić i Asturijas, kroz svoju književnost maestralno oslikavali sopstvene zemlje, regione i epohe, ističući univerzalne vrednosti i istovremeno ih približavajući svetskoj čitalačkoj publici, ono što ih spaja jeste i podatak da su bili vrsni diplomatski delatnici.

Dačić je rekao da će se gradjani Srbije, čitajući stranice dela Asturijasa, poput „Gospodina predsednika“ i „Gvatemalske legende“, upoznati sa istorijom Gvatemale, njenom kulturom i tradicijama njenih autohtonih naroda.

Naši prijatelji u Gvatemali će, čitajući remek-dela poput „Na Drini ćuprija“ i „Travnička hronika“, imati mogućnost za bolje razumevanje istorije i kulture Balkana i složenih odnosa naroda ovih prostora, rekao je Dačić koji je završio govor rečima – „Živelo prijateljstvo Srbije i Gvatemale!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari