Foto: MSP

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić se zahvalio potpredsedniku Indije na veoma uspešnoj poseti i izrazio uverenje da će ova poseta dati dodatni podsticaj unapređenju dobrih bilateralnih odnosa. Tokom posete Srbiji, potpredsednik Indije sastao sa najvišim zvaničnicima naše zemlje, potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma i održan je Poslovni forum Srbija – Indija.

Predhodno danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa potpredsednikom Republike Indije Venkajem Naiduom o daljem razvitku bilateralnih odnosa.

„Čast mi je da Vas ugostimo, i nadam se će juče potpisani sporazumi iz oblasti poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja biti podsticaj za našu još dublju ekonomsku i političku saradnju“ rekla je Brnabić.

Naidu je zahvalio na veoma srdačnoj dobrodošlici naših zvaničnika i saglasio se sa Brnabić da postoji ogroman prostor za ivesticiona ulaganja, trgovinsku razmenu, razvoj privrednih oblasti poput farmaceutske industrije, poljoprivrede IT sektora, za koje je Indija veoma zainteresovana.

„Indija dosledno podržava suverenitet i teritorijani integritet Srbije i na tome smo Vam veoma zahvalni“, naglasila je Brnabić i istakla da Srbija ne može odustati od postizanja trajnog i dugoročnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Ona je čestitala potpredsedniku Naidu na impresivnim rezultatima indijske vlade na polju ekonomske i socijalne transformacije i privrednom rastu koji je lansirao ovu zemlju na mesto najbrže rastuće ekonomije sveta.

„Svesni smo da ste postali jedna od najatraktivnijih zemalja za investicije. Mi želimo još bolju ekonomsku saradnju, posebno rast trgovinske razmene, koja bi u slučaju željenog povećanja u narednih pet godina iznosila milijardu dolara“, rekla je Brnabić.

Oblast kulture i filmske industrije su podjednko bitni za našu zajedničku saradnju, saglasni su Brnabić i Naidu, koji se ovom prilikom zahvalio Vladi Srbije na ukidanju viza za građane Indije, što olakšava dolazak investitora, ali i turista.