Dačić: Ishod razgovora u Beloj kući zavisi od toga šta je ko očekivao od njih 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ishod razgovora u Beloj kući, gde bi trebalo da se nađu delegacije Beograda i Prištine, zavisi od toga šta je ko očekivao od njih.

„U pripremi ovog sastanka, koliko je meni predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić to pričao, uvek se govorilo samo o oblikovanju nekog ekonomskog okvira. Odnosno u tom pogledu sve ono što bi moglo da spada u normalizaciju naših odnosa, što se tiče svakodnevnog života ljudi, odnosno infrastrukture, putne infrastrukture, železničke infrastrukture, uspostavljanje slobode kretanja roba, ljudi, kapitala“, rekao je Dačić gostujući u jutarnjem programu RTS.

On je rekao da Sjedinjene Američke Države ne bi ni organizovale sastanak na tu temu da nisu imali pristanak prištinske strane.

„Ako neko očekuje da to bude spektakularni sastanak umesto toga da sada se ipak pojavi neki politički okvir, odnosno da se priča o statusu, tu je već stvar potpuno nepripremljena“, rekao je.

Kazao je i da ukoliko neko misli da će kroz neku skrivenu agendu da izvrši pritisak na Srbiju da popusti u smislu priznanja Kosova – uveren je da će Vučić na to odgovoriti onako kako je u najvećem nacionalnom i državnom interesu Srbije.

On je, govoreći o promenjenom položaju Srbije, istakao da kada se „ranije išlo u Vašigton, to je bio samo pritisak da priznamo Kosovo a sada se trži kompromis“.

Kako je naveo, zemlje u Evropskoj uniji (EU) ne gledaju baš blagonaklono šta radi Amerika jer misle da to treba da radi EU.

„S druge strane, ne može Srbija da ispravlja stvari u međunarodnom poretku. To znači mi ćemo učestvovati u svim aktivnostima koje idu ka rešavanju ovog problema“, rekao je Dačič.

Prema njegovim rečima, „svi smo svesni da Brisel vrši medijaciju u dijalogu Beograda i Prištine, po rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, isto tako smo svesni da Savet bezbenosti UN treba da da konačno odobrenje za sve ovo“.

Kako je primetio, „svi žele da učestvuju“, u rešavanju kosovskog probelma, ali se nada da je to zato što vide da ima šansi da se dođe do nekog kompromisa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 5. septembra u poseti Sjedinjenim Američkim Državama gde će učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, koje organizuje Bela kuća.

Dačić: Da smo se mešali u izbore u Crnoj Gori rezultat bi bio mnogo ubedljiviji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi rezultat na izborima u Crnoj Gori bio „mnogo ubedljiviji“ da se Srbija mešala, ali da to ona nije radila.

„Oni nikako da shvate da problem nije Srbija niti Srbi koji žive u Crnoj Gori. To su njihovi građani“, rekao je Dačić za Radio televiziju Sribije, komentarišući optužbe crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Dačić je rekao da potpuno jasno da je narodna volja da Demokraska partija socijalista, koju vodi Đukanović, ode sa vlasti, za šta je, naveo je, kriv sam Đukanović, odnosno ta partija. „Stvorila je takvu astmosferu u društvu da je to bilo neminovno. Nisu mogli Srbi sami u Crnoj Gori da dođu do ovog rezultata“, rekao je on.

Dačić je istakao da Srbiju „ne zanima ko je na vasti u Crnoj Gori, niti nas zanima šta Crna Gora hoće u političkom smislu niti u spoljnopolitičkom smislu“.

„Nas zanima položaj Srba, srpski indenititet, nacionalni, kulturni, verski, politički“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari