Dačić: Lesoto ne priznaje Kosovo 1Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Lesto ne priznaje Kosovo i da povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, Dačić je danas razgovarao sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Lesota i „primio verbalnu notu“ od ministra u kojoj stoji da „Kraljevina Lesoto povlači sve prethodne odluke koje se mogu interpretirati tako da ono priznaju tzv. Kosovo“.

Dačić je rekao da oni smatraju da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. godine u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

U noti, kako se navodi na sajtu, piše da „Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi“ i da je stoga „pitanje državnosti Kosova preuranjeno“.

Dodaje se da se Vlada nije izjasnila po ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen, a kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati.

„Vlada Lesota, istovremeno, povlači sve prethodne izjave u vezi sa Kosovom, naročito one koje se na bilo koji način mogu tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova“, piše u noti.

Prema Vladi Lesota, jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova iz februara 2008. u suprotnosti je sa Završnim aktom iz Helsinkija i sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

„Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova iz februara 2008. godine, predstavlja manevarski potez osmišljen da bi se institucije, koje predviđa Rezolucija 1244, uspostavile bez bilo kakvog političkog dijaloga ili dogovora sa Republikom Srbijom. Dijalog, koji trenutno vode Beograd i Priština pod pokroviteljstvom EU, upravo ima za cilj postizanje političkog, trajnog i održivog rešenja“, navodi se u noti.

Dačić je rekao da će ministar spoljnih poslova Lesota tu notu uputiti i zvaničnicima Kosova, zahvalivši Lesotu što su imali razumevanja za poziciju Srbije i potrebu da ne prihvataju jednostrane akte i da podrže argumente Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari