Foto: FoNet/ MSP

Dačić je posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Lesota Lesegom Makgotijem zahvalio toj zemlji na glasanju protiv prijema Kosova u Interpol i dodao: Ovaj čovek je pomogao Srbiji, što treba da pamtimo i uzvratimo na isti način.

Prema Dačićevim rečima, protiv članstva Kosova u Interpolu su glasale principijelne zemlje, koje drže do svojih stavova. Rezultat glasanja je mogao biti bolji za Srbiju, ali nisu učestvovali naši tradicionalni prijatelji, kao što su Indija, Šri Lanka, Komori, Dominika, Papua Nova Gvineja, izjavio je Dačić, uz konstataciju da se nije glasalo samo o Srbiji i Kosovu, već i o međunarodnom pravu.

Kosovo nije želelo da uđe u Interpol da bi se borilo protiv kriminala, već da bi bilo priznato kao država, ocenio je Dačić.

On je izrazio zahvalnost Vladi Lesota što je povukla sve izjave o statusu Kosova, a posebno one koje bi mogle da se tumače kao priznanje nezavisnosti Kosova.

Pored Lesota, još devet država je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, naglasio je Dačić i dodao da će Beograd nastaviti aktivnosti čiji je cilj da što više zemalja promeni odluke o priznanju kosovske nezavisnosti.

Makgoti je poručio da Lesoto podržava mir na Zapadnom Balkanu i da će podržati rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Bilo je suviše rano proglasiti nezavisnost, pre nego što je dijalog doneo rezultat, ocenio je Makgoti.