Dačić Makedoncima: Glasali za Kosovo 1Foto: Maxim Shipenkov/EPA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se slaže sa stavom Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da ne treba rušiti prijateljstvo između Beograda i Skoplja.

Ali, Dačić je naveo i da je Makedonija glasala za prijem Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za nauku, kulturu i obrazovanje (UNESKO), a povodom objave Ministarstva spoljnih poslova Makedonije.

Makedonija je glasala protiv srpskog stava, za prijem Kosova, da oni koji su palili i rušili srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu sada o njima brinu. Kolege iz Skoplja bi morale znati da to ruši naše prijateljstvo. To je i jasna poruka da im je albanski interes ili nečiji drugi preči od prijateljstva sa Srbijom, rekao je Dačić. On je naveo da je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, rizikujući svoje odnose sa Grčkom, iako se i u Ujedinjenim nacijama i u Evropskoj uniji koristi ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, ali da je Skoplje nakon toga priznalo nezavisnost Kosova.

Prema Dačićevim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja koja se nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu. Dačić je izjavio da ne može da se pravi da ne vidi da je Makedonija priznala Kosovo i glasala za prijem Kosova u UNESKO, a da je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, što je najvažnije državno pitanje Makedonije.

Da li je moguće da Makedonija tada nije razmišljala kako će se to odraziti na odnose sa Srbijom ili joj to nije bilo važno, odnosno bilo joj je manje važno od toga šta će reći

Albanci i Zapad, upitao je Dačić. On je konstatovao da Beograd nikada ništa nije i neće uraditi na štetu Skoplja i da bi voleo da bude i obrnuto. A ako tako nije, onda niko nema pravo da se ljuti na Srbiju što brani svoje interese, izjavio je Dačić, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari