Dačić: Boli što nijedan od zločina nad Srbima na KiM nije rasvetljen 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da „najviše boli“ što nijedan od zločina nad Srbima na Kosovu nije rasvetljen i niko nikad nije otkrio nijednog počinioca.

Insistiraćemo i dalje da se istrage ne zatvaraju, bez obzira što ne postoji jasna politička volja na Kosovu, jer oni ne žele o tome ni da govore, rekao je Dačić na obeležavanju 15. godišnjice zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.

Još nepoznati počinioci su 13. avgusta 2003. pucali u grupu srpske dece koja se kupala u Bistrici i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12), a ranili i Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14), Đorda Ugrenovića (20) i Marka Bogićevića (12).

Dačić je naglasio kako je posao države Srbije da se takve stvari nikad ne zaborave, a da je, nažalost, istragu o tom kao i mnogim drugim slučajevima ubistava Srba, Euleks zatvorio.

Mi ćemo kao država uložiti sve napore da ovu temu držimo u javnosti, poručio je on.

Dačić je konstatovao da se srpski narod godinama suočavao s lažnim optužbama da je počinio etničko čišćenje i genocid, a da se, „kada se podvuče crta“, vidi da su upravo Srbi najveće žrtve etničkog čišćenja.

On je to ilustrovao brojem Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj i koliko ih je danas, kao i primerima Sarajeva, Prištine i svog rodnog Prizrena, gde od 10.000 Srba.

Parastosom i polaganjem cveća na spomenik stradalim Srbima i izlaskom na groblje, u Goraždevcu je obeležena godišnjica oružanog napada na srpsku decu 1999. godine dok su se kupali na reci Bistrici.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je na međunarodnu zajednicu i privremene institucije u Prištini da pronađu počinioce zločina u Goraždevcu, ali i svih ostalih počinjenih od 1999. godine.

„To je jedini način da srpska zajednica opstane na ovim prostorima i izgradi svoju sigurnu budućnost“, rekao je Rakić.

„Ubice ostaju nekažnjene, a ubistava, napadi, pretnje, krađe srpske imovine sve su učestalije“, upozorio je Rakić.

Euleks je pre četiri godine obustavio istragu u slučaju ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu.

Tokom istrage policija je saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Iz Unmika je 2001. godine obećano da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našli ubice“. Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je Unmik ponudio.

Zločin je ostao bez kazne. Mislim da je jako važno da ničije dete više ne bude meta i da je zato još više važno da i međunarodne misije i lokalne institucije izvuku glave iz peska i ulože dodatne napaore kako bi ovaj slučaj bio rešen“, rekao je Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U spomen-sobi u Beogradu takođe je istaknuto da za srpske žrtve niko nije odgovarao.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je naveo da, kada se podvuče crta, „Srbi su najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na području našeg regiona“.

„Ono što najviše boli jeste to što nijedan zločin od svih ovih ovde, čini mi se, nije rasvetljen. Da niko nikada nije pronašao bilo kog zločinca koji je izvršio ove zločine – zato ove slike ovde opominju da to ne smemo da zaboravimo“, rekao je Dačić, prensoi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari