Dačić: Naredene sedmice ćemo saopštiti ime još jedne zemlje koja je povukla ili suspendovala priznanje Kosova 1Dačić Foto: FoNet/MSP

Srbija će naredene sedmice saopštiti ime još jedne zemlje koja je povukla ili suspendovala stav o priznavanju Kosova, a to će biti 15 zemlja po redu, najavio je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) Dačić nije precizirao koja je to zemlja, ali je naveo da je u dogovoru sa državnim vrhom odlučeno da to bude saopšteno iduće sedmice.

„Nismo hteli da ispadne kao da se inatimo sa Kvintom“, rekao je Dačić, podsećajući na nedavno upućeni zahtev pet vodećih zapadnih zemalja da Srbija prekine sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova.

Dačić je dodao da je ta, još uvek neimenovana, zemlja već uputila notu Prištini o svom stavu i da Srbija neće obustaviti svoju diplomatsku kampanju.

Ivica Dačić je naveo kako da u ovom trenutku manje od 100 država priznaje Kosovo.

„Ne prestajemo sa tom politikom. Te zemlje sada same preispituju. Ne možemo sada da im javimo: odustanite od svega toga, to bi bilo neozbiljno“, rekao je Dačić.

Komentarišući najnovije provokacije na Kosovu, kada je na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, na srednjevekovnoj srpskoj tvrđavi, istaknuta kosovska zastava, ministar Dačić je rekao da se međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 UN obavezala da će sačuvati srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu.

Komentarišući potez odlazeće šefice diplomatije Evropske unije Federike Mogerini, koja je na predstojeći sastanak šefova diplomatije EU u Helsinki pozvala predstavnike Prištine, Dačić objašnjava da je prvi put u praksi pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Dačić smatra da je tim potezom Mogerinijeva, koja odlazi sa funkcije, htela da ostavi „neku vrstu legata“ svom nasledniku i nešto učini za Kosovo.

Šef srpske diplomatije napominje da će Srbija najverovatnije učestviovati na skupu, ali da će konačnu odluku doneti u kosultaciji sa državnim vrhom.

Ipak, ukazuje da poziv predstavnicima Prištine nije ukazan na državnom nivou, nego po imenu i prezimenu i dodaje da Srbija ne bi treblo da dozvoli da svojim eventualnim nedolaskom bude optužena da narušava dijalog sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari