Dačić: Ne dam da mi niko prigovori ništa oko Kosova 1Ivica Dačić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Arhiva)

U jeku brojnih najava srpskog državnog vrha i srpskih tabloida o mogućem upadu na Sever Kosova, proterivanju Srba, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, danas iznosi još jedno upozorenje, upotrebivši termine „hrvatski scenario“ i „nova oluja“.

Tokom jutrošnjeg gostovanja na TV Pink-u, Dačić je govorio ne samo o oružanom sukobu sa Prištinom, već i o mogućem sukobu sa NATO-om, prenosi KoSSev. Sa druge strane, kaže da je više uradio za „srpsko Kosovo nego svi ostali ministri spoljnih poslova u istoriji, kao i da kada je u diplomatskoj misiji – onda Stejt department daje saopštenje ‘stigao je Dačić, vodite računa šta će da bude oko Kosova’“.

Komentarišući nedavno upozorenje britanskog Ministarstva spoljnih poslova svojim građanima da ne putuju na Sever Kosova, osim kada je neophodno, zbog „brojnih nasilnih incidenata vezanih za organizovani kriminal“, kako su preneli kosovski mediji, u četiri opštine sa srpskom većinom, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, kaže da ovo nije prvi put da oni daju ovakve preporuke.

To je normalna stvar, i ministarstvo spoljnih poslova Srbije daje preporuke svojim građanima za putovanje, kaže Dačić.

Dačić: Ne dam da mi niko prigovori ništa oko Kosova 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Međutim, ovde je reč, kako Dačić ocenjuje, o sistematskom vršenju kriminalizacije Severa koja traje već nekoliko godina.

„Stalno se govori o tome da je to jedna kriminalna struktura, da je tamo nestabilno, a sa druge strane imate u Prištini jednu kriminalnu vlast, koja je zasnovana ne samo na kriminalu, već i na ratnim zločinima“.

Sa druge strane, ovo upozorenje, prema mišljenju Dačića, može da se tumači kao neko upozorenje da bi moglo da dođe do nekih većih incidenata na Severu.

„Ali ti incidenti nisu vezani za kriminal, ti incidenti, kako mi to gledamo, mogu da se dese ukoliko evenutualno nekome padne na pamet, a tu pre svega mislim na one sa pomućenim razumom u Prištini, da pokušaju da vojno osvoje Sever Kosova.“

Ubrzo nakon ovih navoda, Dačić je pojasnio kakvi bi incidenti mogli da se dese – naznačivši da je jedan od ciljeva Prištine nova „oluja“.

„Da probaju da možda ostvare taj hrvatski scenario, odnosno da naprave neku novu ‘Oluju’ i time reše pitanje svog suvereniteta, a to znači da proteraju Srbe sa Severa Kosova i Metohije i time reše pitanje KiM-a“.

Zato Dačić upozorava međunarodnu zajednicu, ali pre svega uverava građane Srbije da JE to mišljenje, da zamrznuti konflikt može da traje doveka, „problematična koncepcija“.

U slučaju da dođe do „takvih napada“, Dačić poručuje da je moguć sukob kako sa Prištinom, tako i sa NATO-om.

„Jer, znate, šta bi se desilo i šta će se desiti u slučaju ako dođe do takvih napada, to već sada prevazilazi neke normalne okvire nekih incidenata i svih problema koji postoje na KiM-u, već može doći do oružanog sukoba koji nije samo sukob sa Prištinom, nego sukob i sa NATO-om“.

Dačić se pita, ko bi stao na čiju stranu u „jednom takvom sukobu“.

„Sada više ne razmišljamo o dijalogu nego moramo da razmišljamo i o tim nekim drugim stvarima“, zaključio je.

Princip nepovredlivosti granica – divan i izvanredan – ali da li ćete da ga poštujete?

Dačić je ponovio tvrdnje da su mnoge zemlje danas promenile mišljenje kao i da danas daju „otvorenu mogućnost da se dođe do kompromisa između Beograda i Prištine“.

Sa druge strane, SAD, kako navodi ovaj ministar, ne gledaju blagonaklono na to što neke evropske zemlje odbijaju sve neke ideje za mirovno rešenje, pozivajući se na neki princip nepovredljivosti granica.

„To je jedan divan i izvanredan princip“ , ocenjuje, ali i postavlja pitanje „je l’ ćete vi da poštujete taj princip u svim slučajevima ili ćete da pravite izuzetke, pa ćete da kažete, od sada više nema promene granica“.

Mislite da je to lako, da idete po svetu? Ja kad dođem to kao da je uragan stigao negde“

Dačić je ujedno naglasio da je Srbija u prethodnih nekoliko godina kod 13 zemalja uspela da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, dok je kod velikog broja zemalja poljuljano njihovo uverenje o tome da su u pravu kada su priznali Kosovo.

Dačić: Ne dam da mi niko prigovori ništa oko Kosova 3
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Kako objašnjava mnoge države su bile iznenađene što se uopšte nalaze na spisku da su priznale Kosovo, „jer mnoge od njih sam ja morao da ubeđujem da su priznali Kosovo“.

„Ti ljudi su se promenili, to je bilo pre deset godina, sve te nove vlasti koje su sada u tim zemljama su veoma zainteresovane za razgovore sa Srbijom na tu temu“ što, kako kaže, „izaziva veliki bes kod zapadnih sila i kod Prištine“.

Podsetio je na to da je „tu već 29 godina“ i da se njegova saradnja sa Vučićem ne zasniva na nekom političkom interesu, već da se zasniva na cilju. Sve dok je to u interesu Srbije, ta politička saradnja i koalicija je stabilna, poručuje Dačić.

Sve što radi, kako kaže, radi zato što je uveren da radi u interesu Srbije. „Jer ovo što smo mi sada uradili oko Kosova, ja zato ne dam da mi niko prigovori ništa oko Kosova, čak i kad predlažem neka rešenja koja se nekome ne sviđaju, ja na to imam pravo, jer ja sam uradio za Kosovo, za srpsko Kosovo, više nego svi ostali ministri spoljnih poslova u istoriji, kada bi se skupili“.

„Mislite da je to lako, da idete po svetu? Ja kad dođem, to kao da je uragan stigao negde. Stejt department daje saopštenje ‘stigao je Dačić, vodite računa šta će da bude oko Kosova’“.

Dva gledišta situacije na Kosovu

Dačić je objasnio da postoje dva gledišta situacije na Kosovu – prvo se zasniva na Ustavu Srbije, „dok je drugo zasnovano na onome što tvrdi Priština i zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova“.

Međutim, kako je ocenio, ni jedno ni drugo stanovište na terenu „nije u potpunosti ostvarljivo i ostvareno“.

„Beograd nema puni suverenitet na terenu, isto tako… Priština nema svoj puni suverenitet koji bi htela da ima nad celim Kosovom, nema ga na Severu Kosova“, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari