Dačić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji uprkos pritiscima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nikada neće uvoditi sankcije „svom prijatelju Rusiji“, uprkos pritiscima kojima je izložena.

„Rusija je najuticajniji saveznik u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu“, rekao je Dačić na otvaranju konferencije „Rusija na Balkanu – pogled u budućnost“.

On je rekao da podrška koju daju pre svega Rusija i Kina pruža prostor Srbiji da odgovori na izazove u spoljnoj politici.

Po rečima Dačića, EU je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, ali to ne izaziva nikakav spor u odnosima sa Rusijom i ne predstavlja smetnju za medjusobne odnose.

„Odnosi Srbije i Rusije su od strateške važnosti. Oni su na najvišoj tački koju naše generacije pamte“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je na istom skupu da Srbija neće biti član NATO.

„Dok je Aleksandar Vučić na čelu države ne morate da imate dilemu kakav je naš odnos prema NATO savezu“, rekao je Vulin.

On je istakao da „nije slučajno što su Srbi i Rusi uvek u istoriji bili na istoj strani i što je uvek isti neprijatelj uzimao naša dva naroda za metu“.

„Sve ono što počne u Srbiji, završi se u Rusiji“, naglasio je Vulin.

On je rekao da mu kritičari često kažu zašto priča o “ ‘Srpskom svetu’ i da ćemo se ujediniti u EU gde granice neće biti važne“.

Po njegovim rečima, Srbi su živeli u jednoj državi za vreme Otomanskog carstva, nekih sedamdesetak godina pod upravom Austrougarske, kao i pod Trećim Rajhom.

„Ali nije naša želja da mi živimo zajedno u tudjoj državi, nego je naša želja da mi živimo zajedno u svojoj državi, koju mi uredjujemo. Ne mislimo da je zlatno doba Balkana bilo u trenucima kada si mogao da postaneš rob sultanov služeći kao veliki vezir tako što te poturče i oduzmu od majke. Za nas je zlatno doba Balkana da Srbi žive u miru i sami odlučuju o sebi“, naveo je Vulin.

On je rekao da Srbi „imaju pravo i potrebu da budu ujedinjeni, da žive zajedno“.

Kako je naglasio, „nakon iskustava s jasenovčakim genocidom, iskustva ‘Oluje’, mi odlično znamo da tamo gde nemamo svog sudiju, svog vojnika i policajca, učitelja, da tamo za Srbe nema pravde“.

„Jugoslavija je poslednja država, poslednja greška, koju su Srbi napravili, a da nisu omedjili svoj prostor i nazvali ga po sebi. Ta greška se više neće ponoviti“, rekao je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je naglasio na skupu da Rusija predstavlja najveći oslonac za Srbiju u njenoj borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i protiv stigmatizacije srpskog naroda.

Po njegovim rečima, Srbi i Rusi su ponosni na svoju antifašističku istoriju i moraju da se suprotstave reviziji istorije.

Amasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan Harčenko, rekao je da od današnje konferencije očekuje „sveže, a ne trivijalne ideje“ o budućnosti Balkana.

On je, govoreći o važnosti ekonomskih odnosa, naglasio da su ruske kompanije nastavile da rade u Srbiji uprkos epidemiji korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari