Dačić: Neka Čitaku donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla sa Kosova iz 12. veka 1Ivica Dačić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Arhiva)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je večeras da je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku na sednici Saveta bezbednosti UN-a rekla da se o slučaju Kosova i Srbije radi o dekolonizaciji i ocenio to kao bezobrazluk.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da je Čitaku pokušala da kaže da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo vekovima.

„Koliko neko nema stida da tako nešto govori, znate kada govorite u Savetu bezbednosti pred nekim velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta i koje znaju šta je kolonizajlizam. Kada govorite to pred afričkim južnoameričkim, azijskim zemljama koje su se oslobadjale od kolonijalizma“, rekao je Dačić za RTS.

„Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13, 14. ili 12. veka sa Kosova, kada postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kazem da su Albanci bili tu u to vreme“, rekao je Dačić.

On je rekao da je današnja sednica sazvana na dan od kada je pre 20 godina usvojena Rezolucije 1244.

Dačić je kazao da su sve zemlje koje su danas govorile istakle dve činjenice, a to je zahtev za ukidanjem taksi kao predouslov za nastavak dijaloga, kao i da su zemlje sa više ili manje naglaska govorile sa žaljenjem o hapšenju pripadnika UNMIK-a tokom akcije ROSU.

„Ne vole međunarodne organizacije da hapse njihove pripadnike, pa makar to bio Rus“, rekao je Dačić i dodao da su učesnici opisali kao „laži ono što je rekla Čitaku da nije bilo povreda pripadnika UNMIK-a“.

On je kazao da je upozorio da Priština, kako navodi, sprema napad na sever Kosova i dodao da KFOR mora da odgovori da li želi da zaštiti Srbe ili ne, kao i ako on to ne želi, da je onda na Srbiji „teška odluka da vidi šta će sa svojim narodom i kako će reagovati“.

„Ove godine će biti tri sednice, sledeće godine će biti dve sednice“, rekao je Dačić o broju sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i dodao da ne bi voleo da bude vanrednih sednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari