Ivica Dačić najavio potpis SPS na koalicioni sporazum sa SNS za beogradske izbore, još bez dogovora o njegovoj funkciji u vladi 1Foto: Print screen RTS

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je danas da će u novoj vladi obavljati funkciju za koju se proceni da bi mogao najviše da doprinese državi i narodu.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio da još uvek nije određena njegova funkcija, ali da je spreman da obavlja onu za koju se proceni da je najpotrebniji.

Dodao je i da to „nije pitanje samo za njega“.

Najavio je da će najverovatije sutra SPS potpisati sa Srpskom naprednom strankom koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na beogradske izbore.

“Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Beogradu danas je jednoglasno doneo odluku o zajedničkom nastupu sa Srpskom naprednom strankom na beogradskim izborima zakazanim za 2. jun.

„Jednoglasno je usvojena i lista kandidata za gradske odbornike u ime Socijalističke partije Srbije na zajedničkoj listi, a naš prvi kandidat biće Nikola Nikodijević, predsednik Gradskog odbora i dosadašnji predsednik Skupštine Grada Beograda”, izjavio je Dačić.

Za 11 dana Parlamentarna skupština Saveta Evrope izjašnjavaće se o inicijativi o prijemu Prištine u tu organizaciju, a Dačić, koji je i šef srpske diplomatije u tehničkom mandatu kaže da se o prijemu Prištine neće izjašnjavati po pravdi i pravu, već po sili.

Kao predsedavajući vladom za danas je zakazao sednicu, a biće formiran i tim na čijem će čelu biti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a koji će se boriti protiv prijema Prištine.

Vanredna sednica Vlade održana je u četvrtak u Palati „Srbija“, a predsednik Aleksandar Vučić je, tokom dela sednice koji je bio otvoren za javnost zamolio sve članove Vlade da svoj posao obavljaju ozbiljno i odgovorno, i pozvao da se formiraju timovi za sadejstvo svih naših snaga.

Zatražio je i da se formira poseban tim koji će se boriti za Srbiju povodom inicijative o prijemu Prištine u Savet Evrope, koja će se razmatrati na zasedanju Parlamentarne skupštine SE 16. aprila.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, koji se od izbora Ane Brnabić za predsednicu skupštine nalazi na čelu vlade, rekao je za RTS da je za danas zakazao sednicu vlade na kojoj će biti imenovan tim koji će se boriti protiv prijema Prištine u Savet Evrope.

Ukazuje da će se na čelu tog tima nalaziti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U timu će biti i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministar Tomislav Momirović, koji ima kontakte vezano za spoljnu trgovinu.
nbsp;

Dačić upozorava da će se u Savetu Evrope odlučivati ne po pravu i pravdi, već po sili.

“Mi nemamo nikakve dileme. Ovde se neće gledati po pravdi i po pravu. Ovde će se gledati po sili – odnosno, da li neko hoće da to silom nametne ili ne“, rekao je Dačić.

Istakao je da iako se govori da je Priština pod pritiscima i sankcijama jer ne ispunjava ono što je dogovoreno, ona zapravo biva nagrađivana – najpre viznom liberalizacijom, a onda i preporukom za prijem u Savet Evrope.

Napominje u da je Savet Evrope jedina organizacija gde oni imaju šanse da uđu, za razliku od UN o čemu, kaže, mogu samo da sanjaju.

„Krše se osnovni principi na kojima počiva Savet Evrope“

Savet Evrope je organizacija koja je matično trebalo da se bavi pre svega ljudskim pravima i slobodama.

“Ne može se reći da od samog početka Savet Evrope nije bio i politička organizacija i da je on bio politički obojen i svih ovih godina. Ali sada već dolazimo na polje koje izlazi iz pravnih okvira samog Saveta Evrope, gde se krše osnovni principi na kojima on funkcioniše“, rekao je Dačić.

Napominje da su članice Saveta Evrope države, kao i da bi ovo bio prvi put da u članstvo bude primljen entitet koji nije država. Dačić upitao i zašto onda u Savet Evrope ne bi bili primljeni i drugi entiteti poput Republike Srpske, turskog dela Kipra, Krima.

“Premo tome, odavno se vi oprostite od međunarodne pravde. Od toga nema ništa. Mi samo da gledamo kako ćemo da sačuvamo naše interese u svemu ovome“, naveo je Dačić.

Ispunjen samo jedan od tri uslova

Podsetio je na tri uslova za prijem Prištini o kojima je govorila i Dora Bakojani, izvestilac za prijem Prištine u Savet Evrope – upis zemlje koja pripada manastiru Visoki Dečani u katastar, prestanak eksproprijacije u srpskim opštinama i formiranje Zajednice srpskih opština.

“Naravno da od toga nema ništa, jer je Zajednica srpskih opština Prištini obaveza već 11 godina. I upravo će i sada na godišnjicu, u dane kada se na neki način predstavlja i godišnjica Briselskog sporazuma, sada će Parlamentarna skupština da raspravlja o preporuci za prijem Kosova u Savet Evrope. Znači, odustala je Dora Bakojani od ta dva uslova, neke druge zemlje nisu odustale“, rekao je Dačić.

Govoreći o Visokim Dečanima, Dačić je rekao da je reč o manastiru koji postoji već seadm vekova.

„I sada će neko da odlučuje da li će zemljište da bude upisano Dečanima ili ne. I to je kao pokazatelj demokratije, ljudskih prava, pravne države. Bio je kod mene predsednik komiteta iz Francuske i ja mu kažem: Pa da li vi znate da su Dečani i Notr Dam vršnjaci? Pa zamislite da vi imate sada problema i da ste zadovoljni da Notr Dam možda da upiše zemljište oko crkve. To je ironija. To je, da tako kažem, zafrkavanje sa osnovnim principima“, poručio je Dačić.

Ko neće glasati za prijem Prištine

Dačić očekuje da će protiv prijema Prištine svakako glasti oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova, ali i tu ima onih koji ne žele da se “zameraju ljudima sa zapada“.

“Tih prvih nekoliko godina 110 zemalja je priznalo Kosovo. Mi kao država smo se tom pitanju ozbiljno posvetili i 28 zemalja je povuklo priznanje. Danas je taj broj da 109 država ne priznaje, a 84 priznaje Kosovo. Ali, nažalost, taj broj u Evropi je na našu štetu i u tom smislu. Zato je tu situacija u Savetu Evrope najgora. Inače bi tu trebalo da bude najčistija situacija, zato što Kosovo ne ispunjava nijedan mogući kriterijum za članstvo u Savetu Evrope“, rekao je Dačić.

Borba će, kaže, biti teška, a Nemačka pritiska za prijem Prištine.

“I prošli put su mnoge zemlje bile upravo opterećene tim pritiscima koji su dolazili od Nemačke najviše, ali i, naravno, i Velike Britanije, da se po svaku cenu i što pre izglasa taj prijem Kosova“, ukazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari