Goran Miletić: Samo nešto potpuno nepredviđeno može uticati da prijem Kosova u Savet Evrope bude uklonjen sa dnevnog reda 1BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Samo nešto potpuno nepredviđeno može uticati da prijem Kosova u Savet Evrope bude u poslednjem trenutku uklonjen sa dnevnog reda zasedanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope koja se održava tokom treće sedmice aprila u Strazburu, kaže za Danas Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders-a za Evropu.

Kako dodaje, poznate su i govornice pored izvestiteljke Dore Bakojani, a ostali članovi delegacija se mogu podneti amandmane na predlozeni izvestaj do ponedeljka 15. aprila ujutru, dok su prijave za diskusiju moguće do tog popodneva.

“Deluje da je sve spremno za diskusiju i odlučivanje 16. aprila i ne verujem da će biti promena”, smatra on.

Ipak, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je na vanrednoj sednici Vlade, naložio hitno formuranje tima koji će voditi kampanju protiv članstva Kosova u Savetu Evropu. Prema njegovim rečima, šanse su vrlo male, ali da se treba boriti, te da su odlučujući dani 16. i 17. maj.

On je savetovao da se ne koristi samo argument da Kosovo nije država i da treba iskoristiti i to da je formiranje ZSO uslov bez kojeg ne može neko da uđe u organizacije koje se bave ljudskim prvaima.

“Uprkos snažnim podržavaocima prištinske nezavisnosti, mislim i dalje da imamo malu šansu i zato tražim da se borite snažnije nego ikada. Ne želim da budem neprijatan pred kamerana, samo vas molim da se posvetite tome, rekao je Vučić na posebnoj sednici Vlade Srbije.

Dodao je da je za Srbiju to od presudnog značaja.

„Moguće je da i neke zemlje članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova ne budu pozitivne o pitanju članstva Kosova u SE“, rekao je Vučić. Dodao je da Mađarska nije jedina.

Na pitanje ko bi još osim Mađarske mogao da pomogne Srbiji, Miletić navodi da kada je reč o glasanju, delegacije čine poslanici različitih političkih partija, pa će i glasanje biti drugačije jer neće svi poslanici jedne zemlje glasati na isti način.

“Takođe, pretpostavljam da će mnogi od njih biti van sale tokom glasanja.To će omogućiti vlastima u Srbiji da pokažu kako ustvari ne postoji podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope iako to u suštini nije tačno. Možemo pretpostaviti i da će analitičari u provladinim medijima govoriti o pritiscima i kupovini glasova”, objašnjava Miletić.

Pojašnjava da posle debate u Parlamentarnoj skupštini SE sledi finalna odluka u Komitetu ministara gde će se verovatno ponoviti isti rezultat glasanja kao i 2023 – kada je osim Srbije samo još šest zemalja glasalo protiv – Kipar, Slovačka, Rumunija, Španija, Azerbejdžan i Gruzija, uz nekoliko uzdržanih. Zbog toga, on očekuje da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope.

Podsetimo, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je 27. marta pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao “za”, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ovu odluku, državni vrh Srbije ocenio je kao vrlo nepovoljnu za Srbiju i kao otvoreni put za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari