Dačić: Odluka komiteta PSSE o Kosovu dokaz kraja međunarodnog prava 1Printskrin RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je „sramotna i skandalozna“ odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da prihvati preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope, navodeći da predstavlja „dokaz kraja međunarodnog prava“.

„Odluka Političkog komiteta PSSE o preporuci za prijem takozvanog Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna. Ona ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata“, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dodao je da ta odluka „ugrožava i narušava“ teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da predstavlja „još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava“.

Politički komitet PSSE danas je u Parizu usvojio izveštaj Dore Bakojani koji preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope. Za izveštaj je glasao 41 član Komiteta, četiri su bila protiv, i jedan uzdržan.

Sledeći korak je glasanje PSSE o kandidaturi Kosova, sredinom aprila, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina. Ako PSSE usvoji zahtev, konačnu reč daće Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao da glasa sredinom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari